ICCJ a admis cererea DNA de recurs în casație împotriva deciziei de încetare a procesului penal în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009, în care au fost judecate Elena Udrea și Ioana Băsescu. Procesul încetase ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
”În temeiul art. 440 alin. (4) Cod procedură penală, admite, în principiu, cererea de recurs în casație formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție împotriva deciziei nr.232/A din data de 11 iulie 2023 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția penală, în dosarul nr. 5230/2/2017. Trimite cauza în vederea judecării recursului în casație la completul C8, în compunere de 3 judecători. Fixează termen de judecată, în ședință publică, la data de 22 noiembrie 2023. Se vor cita părțile și se vor încunoștința apărătorii aleși. Definitivă”, se arată în decizia instanței.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis în 11 iulie încetarea procesului penal față de Elena Udrea, fost ministru al Turismului, pentru două infracțiuni de instigare la luare de mită și cinci infracțiuni de spălare a banilor, și față de Ioana Băsescu, pentru instigare la delapidare și două infracțiuni de spălare a banilor, în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009. Decizia instanței a venit ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale, hotărârea fiind definitivă, scrie News.ro.
ICCJ a admis în 11 iulie apelurile declarate de inculpații Wagner Ioan Silviu, Udrea Elena Gabriela, Băsescu Ioana, Nastasia Gheorghe și Tarhon Victor împotriva sentinței penale nr. 45 din 2 martie 2021 pronunțată de Curtea de Apel București - Secția I Penală, în dosarul nr. 5230/2/2017.
Astfel, instanța a desființat, în parte, sentința penală atacată și, rejudecând, a decis încetarea procesului penal față de inculpatul Victor Tarhon, pentru luare de mită, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale, încetarea procesului penal față de inculpata Elena Gabriela Udrea, pentru două infracțiuni de instigare la luare de mită și cinci infracțiuni de spălare a banilor, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. De asemenea, a încetat procesul penal față de inculpatul Gheorghe Nastasia, pentru luare de mită, tot ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale, o decizie similară fiind luată în ceea ce îl privește pe Ioan Silviu Wagner, pentru delapidare.
CITEȘTE ȘI Ce spune evaluarea Comisiei Europene în privința apropierii de UE a Balcanilor de Vest și a TurcieiÎnalta Curte a stabilit și încetarea procesului penal față de inculpata Ioana Băsescu, pentru o infracțiune de instigare la delapidare și două infracțiuni de spălare a banilor, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
În schimb, instanța a menținut dispoziția de obligare în solidar a inculpaților Ioan Silviu Wagner și Ioana Băsescu la plata sumei de 119.000 de lei, către partea civilă S.C. OIL TERMINAL S.A., precum și dispoziția de confiscare specială de la Elena Udrea a sumelor de 691.029,63 lei, 918.864 lei și de 305.118 lei. Totodată, ICCJ a menținut măsurile asigurătorii dispuse în cauză.