Adunările publice s-ar putea prelungi în mod legal și după ora 23, lucru interzis de normele în prezent în vigoare, după ce mai multe primării au atras atenția că interdicția, introdusă din 1991, afectează desfășurarea de evenimente precum sărbători religioase, revelionul sau manifestări socio-culturale cum ar fi zilele municipiilor, orașelor și comunelor.
Mai mulți senatori și deputați PNL au inițiat un proiect de lege care permite autorităților locale să aprobe desfășurarea de adunări publice și după ora 23.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
"În situații excepționale, atunci când se realizează un eveniment de mare interes pe plan local, comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din cadrul unității administrativ-teritoriale poate aproba desfășurarea adunării publice și după ora 23", este modificarea introdusă de inițiatori în Legea nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De multe ori, astfel de evenimente se prelungesc de facto după ora 23 și în prezent, cu acordul tacit al primăriilor și organelor locale de Poliție, care nu intervin pentru stoparea lor, însă autorităților locale le este interzis să aprobe oficial, explicit, ținerea de adunări publice după ora 23.
"În urma sesizărilor venite din partea unităților administrativ-teritoriale privind restricția dată de lege de a desfășura evenimente după ora 23, cum ar fi zilele municipiului/orașului/comunei, celebrarea revelionului, a unor sărbători religioase, evenimente importante în plan local, cât și a solicitărilor primite din partea organizatorilor de evenimente culturale care nu implică amplificare audio, cum ar fi proiecții 3D, expoziție de picturi în aer liber, consider necesară o actualizare a legii care să reflecte nevoile actuale", se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ, semnată, în numele inițiatorilor, de senatorul PNL Alina Gorghiu.
Gorghiu mai notează că "actuala lege, realizată în 1991, a fost gândită în special pentru adunările publice de tip protest, miting, demonstrație, specific anului aprobării ei, și nu permite organizarea de evenimente culturale, religioase după ora 23".