STUDIU Peste jumătate din populația adultă a României are probleme de greutate. Greșeli care favorizează instalarea obezități

STUDIU Peste jumătate din populația adultă a României are probleme de greutate. Greșeli care favorizează instalarea obezități
scris 16 oct 2017

Peste 55% din populația adultă a României este supraponderală și obeză. Kilogramele în plus au început să apară în ultimii 5 ani pentru 40% dintre românii cu probleme de greutate, iar un sfert dintre respondenți se confruntă cu surplusul de kilograme de peste un deceniu.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Deși majoritatea oamenilor declară că mănâncă destul de sănătos, o serie de greșeli care favorizează instalarea obezității sunt identificate în alimentația românilor, arată un studiu realizat de Ponderas Academic Hospital.

Urmărește-ne și pe Google News

Aproape 1 milion de români mănâncă doar o singură masă / zi, în timp ce alți aproximativ 400.000 de adulți au mai mult de 6 mese într-o singură zi. Micul dejun, considerat de către nutriționiști cea mai importantă masă a zilei, este omis de către 35% dintre români. Pentru 22% din populație cina este principala masă a zilei. Mai mult decât atât, peste 90% dintre oameni recunosc că reușesc să mănânce abia după ora 18.00.

Printre alimentele consumate zilnic de către români se află carnea, pâinea, legumele și fructele. 8 din 10 români mănâncă zilnic pâine. Tot zilnic, 4 din 10 consumă și dulciuri sau produse de patiserie. Când vine vorba de consumul produselor tip fast-food, aproape 12% dintre respondenți aleg să mănânce acest tip de mâncare cel puțin 1 dată pe săptămână.

Hornbach se concentrează pe e-commerce: a deschis un magazon online în Slovacia și pregătește o mișcare similară în România și Suedia CITEȘTE ȘI Hornbach se concentrează pe e-commerce: a deschis un magazon online în Slovacia și pregătește o mișcare similară în România și Suedia

Sportul apare de câteva ori pe săptămâna în activitatea a mai puțin de jumătate dintre respondenți, în timp ce 38% dintre români declară că nu practică deloc sport, iar alți 22% nu fac sport mai mult de o dată pe săptămână.

„Obezitatea este o boală deja larg răspândită la nivel mondial, specifică secolului actual, ca atare suntem în permanență preocupați de evoluția afecțiunii și la nivelul țării noastre. În calitate de Centru de Excelență în chirurgia obezității, ne dorim să înțelegem din ce în ce mai bine comportamentul alimentar al românilor astfel încât să putem veni în sprijinul pacienților cu informații potrivite și să continuăm să tragem un semnal de alarmă asupra problemei obezității în România. Datele studiului efectuat ne arată ce obiceiuri defectuoase atrag cu sine kilograme în plus pentru români de la un an la altul.” explică Prof. Dr. Cătălin Copăescu, fondatorul chirurgiei obezității laparoscopice în România, director medical al Ponderas Academic Hospital.

36,7% dintre români se percep “doar cu câteva kilograme nedorite” și doar alți aproape 8% dintre respondenți declară că „se confruntă cu probleme serioase de greutate”. Când vine vorba însă de calcularea Indicelui de Masă Corporală, studiul arată că de fapt mai bine de 20% dintre români sunt deja trecuți de pragul obezității (IMC > 30).

Kilogramele în plus au adus pentru mulți dintre oameni boli asociate. 30,4% dintre românii cu greutate suferă de afecțiuni conexe obezității: diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială, dureri articulare. Dintre aceștia, 13% au deja diabet zaharat tip 2, iar alți 20% dintre români mărturisesc că au în familie cazuri de diabet.

FOTO Lanțul de pizzerii Sbarro și-a anunțat reintrarea în România, prin rețeaua bulgară Happy. Când și unde va fi deschis primul restaurant. Profit.ro a anunțat din primăvară venirea bulgarilor de la Happy CITEȘTE ȘI FOTO Lanțul de pizzerii Sbarro și-a anunțat reintrarea în România, prin rețeaua bulgară Happy. Când și unde va fi deschis primul restaurant. Profit.ro a anunțat din primăvară venirea bulgarilor de la Happy

Românii care își doresc să scape de kilogramele în plus menționează că au conștientizat că obezitatea le pune viața în pericol și vor să fie din nou sănătoși. Recăpătarea mobilității, a respectului de sine și chiar prevenirea instalării bolilor asociate obezității sunt alte 3 motive pentru care românii vor să slăbească.

Studiul a fost realizat de IMAS Marketing și Sondaje, la inițiativa Ponderas Academic Hospital, în decursul lunii iulie 2017. Pentru acest studiu au fost intervievate 1.010 persoane, cu vârste de 18 ani și peste. Eșantionul este reprezentativ la  nivel național pentru populația adultă a României,  marja de eroare fiind de ±3.1%.

viewscnt
Afla mai multe despre
obezitate
studiu
grasi
catalin copaescu
ponderas academic hospital