Omul de afaceri Ilie Carabulea, fiul său Oprea-Nicolae Carabulea și trei dintre reținuții în dosarul Carpatica Asig au fost arestați preventiv, iar alte două persoane au fost plasate în arest la domiciliu, a decis, sâmbătă seară, Tribunalul Sibiu.
Potrivit reprezentanților Tribunalului Sibiu, magistrații au decis, sâmbătă seară, ca Ilie Carabulea, fiul său Oprea-Nicolae Carabulea, Angela Toncescu, Liviu Stoicescu și Gheorghe Năsărău să fie arestați preventiv, iar Maria Coșa și Georgeta Crideanu să fie plasate în arest la domiciliu, conform news.ro.
Astfel, Tribunalul Sibiu a admis propunerea procurorilor Biroului Teritorial Sibiu al DIICOT privind arestarea preventivă a cinci dintre inculpați, între care Ilie Carabulea și fiul său și a respins propunerea de arestare în cazul altor două persoane, în cazul cărora magistrații au dispus măsura arestului la domiciliu pentru 30 de zile.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Tribunalul Sibiu a admis propunerea formulată de către Biroul D.I.I.C.O.T- B.T. Sibiu cu privirea la luarea măsurii arestării preventive și a dispus față de cinci dintre inculpați (C.I., C.O-N, T.A., S.L-A și N.G.) măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile. Față de inculpații C.M. și C.G., instanța a respins propunerea formulată de către DIICOT - BT Sibiu cu privire la luarea măsurii arestării preventive și a dispus luarea măsurii arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile”, au precizat reprezentanții Tribunalului Sibiu.
Potrivit acestora, "încheierea pronunțată de instanță a fost dată cu drept de contestație în termen de 48 de ore de la pronunțare, cu inculpații prezenți și de la comunicare cu celelalte părți”.
Tribunalul Sibiu a amânat de două ori pronunțarea în cazul arestării celor șapte persoane inculpate în dosarul de,constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals informatic, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani, ultima oară din cauza volumului mare de documente și pentru că apărătorii au depus târziu concluzii scrise la dosar.
Omul de afaceri Ilie Carabulea, fiul său și ceilalți cinci reținuți în dosarul Carpatica Asig - Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Maria Cosa, Georgeta Crideanu și Gheorghe Nasaru - au fost eliberați, vineri dimineață, după ce le-au expirat ordonanțele de reținere.
CITEȘTE ȘI Dosarul Carpatica Asig: Angela Toncescu, fosta șefă a asigurărilor, adusă special pentru a păcăli ASF și un eventual investitorIlie Carabulea a fost ridicat, miercuri, de la locuința sa din Sibiu, după mai bine de zece ore de percheziții, el fiind urcat într-o mașină și dus la sediul DIICOT Sibiu, unde, în cursul aceleiași zile, au fost aduse și alte persoane vizate în acest dosar.
Anchetatorii afirmau că zece persoane au calitatea de suspect în acest dosar, iar celelalte pe cea de martor, în total fiind duse la audieri 27 de persoane.
Miercuri, procurorii DIICOT au făcut mai multe percheziții în județele Sibiu, Ilfov și în București, la sediile societății de asigurări Carpatica și la locuințele mai multor persoane, perchezițiile vizând și sediul Carpatica Asig din Sibiu.
Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că gruparea inițiată de fiul lui Ilie Carabulea, Oprea-Nicolae Carabulea, s-a dezvoltat pe fondul problemelor din piața asigurărilor, membrii grupării având convingerea că, după preluarea Astra SA, Fondul de Garantare nu dispune de resursele financiare pentru a prelua portofoliul de clienți al Carpatica Asig, mai ales în condițiile în care activele societății sunt insuficiente pentru îndeplinirea obligațiilor față de asigurați și bazându-se pe faptul că deschiderea procedurii de faliment nu este o opțiune pentru instituțiile de supraveghere, "o astfel de măsură contribuind decisiv și iremediabil la destabilizarea pieței asigurărilor".
Gruparea constituită de fiul lui Ilie Carabulea este acuzată că a produs un prejudiciu de aproximativ 70 de milioane de lei.
Aceleași surse au mai declarat că omul de afaceri Ilie Carabulea și-ar fi determinat fiul, pe Oprea-Nicolae Carabulea, care a preluat în 2015 o parte din afacerile acestuia, să constituie o grupare infracțională pentru a-și proteja interesele financiare din cadrul Carpatica Asig.
Astfel, Oprea Carabulea, Daniel Micu, Georgeta Crideanu, Ana Popa și Angela Toncescu ar fi constituit un grup infracțional organizat pentru protejarea intereselor financiare pe care le aveau în cadrul Carpatica Asig și evitarea suspendării autorizației de funcționare de pe piața asigurărilor din România, "la inițiativa” lui Ilie Carabulea, arată sursele citate.
CITEȘTE ȘI KPMG: Astra mai are aproape 400.000 de polițe valide, peste așteptările inițiale. Jumătate sunt RCAÎn 23 februarie, omul de afaceri Ilie Carabulea a fost audiat la DNA, în calitate de martor, în dosarul de corupție privind favorizarea societății de asigurări Carpatica, în care au fost puse sub acuzare mai multe persoane, printre care Daniel Tudor, fost vicepreședinte al ASF, și fosta soție a acestuia, senatorul Doina Tudor.
Într-un alt dosar care a vizat activitatea societății Carpatica, procurorii anticorupție i-au trimis în judecată, în 24 aprilie 2014, pe Dan Radu Rușanu, Ilie Carabulea, proprietar al firmelor SC Atlassib SRL și SC Transcar SRL, societăți prin intermediul cărora deținea și controla indirect societatea de asigurări Carpatica Asig SA, și pe Marian Mârzac, fost director general al SC Carpatica Asig SA, la data faptelor membru neexecutiv în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară, precum și societatea Carpatica Asig SA.
Potrivit anchetatorilor, Carabulea, Mustățea și Mârzac au constituit grupul infracțional care a urmărit protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA și la care au aderat mai multe persoane. Dosarul vizează fapte de trafic de influență, cumpărare de influență, dare și luare de mită, folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității, fals, uz de fals și instigare la aceste fapte.
În dosarul respectiv, magistrații au dispus arestarea preventivă a lui Carabulea, acesta petrecându-și mare parte din anul 2014 în arest. Ulterior, măsura a fost înlocuită cu arestul la domiciliu și apoi cu măsura controlului judiciar.
În 2012, Carabulea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la un an și șase luni de închisoare pentru dare de mită, în dosar mai fiind condamnat, pentru mai multe fapte de luare de mită, Florin Nicușor Apostu, fost prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Sibiu.
Carabulea a ispășit o parte din sentință în Penitenciarul Aiud, ulterior fiind eliberat condiționat.