Dosarul Apa Nova: "A fost afectat, în mod grav, parteneriatul strategic româno-francez"

Dosarul Apa Nova: "A fost afectat, în mod grav, parteneriatul strategic româno-francez"
scris 5 oct 2015

Mituirea factorilor politici, distrugerea de probe, interceptarea ilegală și amenințarea angajaților, cumpărarea bunăvoinței mass-media prin contracte de publicitate – sunt doar câteva dintre acuzele aduse suspecților din dosarul Apa Nova. Cu toate că a concluzionat că „a fost afectat în mod grav parteneriatul strategic româno-francez”, Curtea de Apel Ploiești a decis că Vlad Moisescu, Costin Berevoianu și Ovidiu Semenescu pot fi cercetați și în stare de libertate.

Judecătorii Curții de Apel Ploiești precizează, în Încheierea (motivarea) prin care s-a dispus ca Vlad Moisescu, Costin Berevoianu și Ovidiu Semenescu să fie cercetați sub control judiciar și nu arestați, că „a fost afectat în mod grav parteneriatul strategic româno-francez”. Astfel, notează instanța, “în speță, a fost afectat în mod grav parteneriatul strategic româno-francez transpus la nivel economic într-o asociere publică privată în cadrul unor societăți comerciale pe acțiuni constituite sub forma unor agenți economici care fac parte din Grupul francez de firme Veolia, respectiv SC Apa Nova București SA, prin căpușarea activității cu diferiți agenți economici prin intermediul cărora s-au scurs sume extrem de importante de bani în mod nelegal. Această situație a avut ca efect indirect inclusiv creșterea prețului serviciilor de apă și canalizare plătit de locuitorii municipiului București”.

Mita era de 10-15%

Urmărește-ne și pe Google News

Judecătorii au reținut și detalii în legătură cu mita imputată lui Moisescu (apropiat al primarului sectotului 1, Andrei Chiliman) și Berevoianu (consilier al primarului general Sorin Oprescu. “Martorul A.H - unul din patronii firmei (…) – remitea în mod constant lui Vlad Moisescu un procent de 10% - 15% din contravaloarea banilor primiți de societate de la primărie pentru lucrările contractate și plătite, acest lucru întâmplându-se cu o frecvență de 3 – 4 ori pe an. Sumele erau plătite în numerar (lei sau euro), iar Vlad Moisescu verifica de fiecare dată dacă banii primiți reprezentau procentul de 10% - 15% solicitat din sumele încasate de SC (…)”, se arată în motvarea Curții de Apel Ploiești.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Mita totală luată de suspecți de la Apa Nova, sub forma unor contracte fictive de prestări servicii, este de 55 de milioane de lei.

Reprezentantul neoficial al Apa Nova, Ovidiu Semenescu, l-a dus pe unul dintre denunțători chiar și în Franța, la sediul companiei mamă a Apa Nova. ”Pentru a-l convinge de influența pe care o avea, Semenescu Ovidiu l-a invitat în Franța, la sediul SC Veolia, unde, în cursul anului 2011, s-a deplasat, împreună cu acesta, luând personal cunoștință de faptul că Semenescu Ovidiu Traian era considerat de conducerea grupului francez persoana care reprezenta interesele acestuia în România”, notează instanța.

Interceptarea ilegală a angajaților și distrugerea de probe

Magistrații ploieșteni au reținut și că angajații Apa Nova au fost amenințați și interceptați ilegal, dar și că s-a încercat distrugerea unor documente care puteau constitui probe. “S-a indus în permanență o stare de teamă angajaților, scopul fiind ca aceștia să nu deconspire aspecte din activitatea ilicită a agentului economic. Este de remarcat faptul că, după demararea cercetărilor în prezenta cauză, respectiv după ce lucrătorii D.N.A. - Serviciul Teritorial Ploiești au ridicat prima dată documente de la sediul SC Apa Nova SA, a fost provocat în mod intenționat un incident, în urma căruia persoanele din conducerea SC Apa Nova SA, potențiali martori în cauză, au aflat că există posibilitatea reală să fi fost monitorizați prin interceptarea convorbirilor și filaj, situație care le-a accentuat starea de teamă. Cu titlu de exemplu, au fost evidențiate în cuprinsul motivelor scrise două fragmente din declarațiile martorilor S.M. și M.I.E., interceptările și flajele fiind efectuate în realitate, iar acest lucru s-a derulat în mod nelegal, fără acordul angajaților”. Ba chiar, după primele percheziții ale DNA, în sediul Apa Nova au pătruns, noaptea, persoane încă neidentificate, care au distrus documente ce puteau constitui probe. Alte documente, care nu existau, au fost întocmite ulterior, pentru a putea fi folosite în apărarea suspecților, mai arată instanța.

Cum și-au cumpărat liniștea

Nu în ultimul rând, arată procurorii și judecătorii, suspecții au încercat să își cumpere liniștea prin atribuirea de contracte de publicitate către televiziunile de știri. „Din declarația martorului amenințat I.A., din 14 septembrie 2015, rezultă că Semenescu Ovidiu Traian controlează SC Avatar Media Project SRL, agent economic prin intermediul căruia, astfel cum rezultă din actele existente la dosarul cauzei, în perioada de referință, au fost efectuate plăți importante de către SC Apa Nova SA către Realitatea Media SA, Antena 3 SA, B1 Channel SRL, RTV Satelite Net SRL”, se menționează în motivarea Curții de Apel Ploiești.

În pofida acestor aspecte, Curtea de Apel Ploiești a considerat că Vlad Moisescu, Costin Berevoianu și Ovidiu Semenescu pot fi cercetați și în libertate. Li s-a impus, totuși, măsura preventivă a controlului judiciar și interdicția de părăsire a țării. Decizia este definitivă.

viewscnt
Afla mai multe despre
dna
apa
nova
moisescu
berevoianu
semenescu