Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că instituțiile dintr-un stat nu pot transfera între ele datele ce au caracter personal fără să-i informeze în prealabil pe cetățeni. Decizia a fost luată ca urmare a unei sesizări venite din partea Curții de Apel Cluj, după ce mai mulți avocați s-au adresat instanței, pe motiv că ANAF a transferat informații privind veniturile lor către CNAS, care le-a calculat contribuții suplimentare la sistemul de asigurări de sănătate.
Autoritățile din România nu au respectat directiva europeană care reglementează protecția datelor cu caracter personal. Aceasta este concluzia Curții de Justiție a Uniunii Europene, care a admis acțiunea a 60 de avocați în cauza "Smaranda Bara și alții versus Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate din România și Agenția Națională de Administrare Fiscală". CJUE a stabilit că ANAF nu avea dreptul să transfere către CNAS date privind veniturile avocaților, cărora li s-au calculat, astfel, contribuții suplimentare la sistemul asigurărilor de sănătate. Curtea a stabilit că avocații ar fi trebuit să fie informați, în prealabil, asupra transferului de date, de către ANAF.
Solicitarea a fost făcută de Curtea de Apel Cluj, unde 60 de avocați au depus plângere împotriva CNAS și ANAF, pe motiv că transferul de informații dintre cele două instituții a fost făcut în baza unui protocol încheiat în 2007, între cele două autorități, dar care nu respectă directiva europeană.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ca urmare a schimbului de informații dintre ANAF și CNAS, celor 60 de avocați le-au fost calculate contribuții restante aferente perioadei 2002 - 2009. De altfel, in litigiul aflat pe rolul instanței din Cluj tocmai aceste penalități sunt contestate, mai ales că ele sunt calculate retroactiv, consideră avocații.
Decizia CJUE nu reprezintă o soluționare a procesului, iar decizia finală aparține Curții de Apel Cluj.