Legea care prevede conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării cuprinde norme neclare ce pot genera incoerență în aplicare, încalcă mai multe articole ale Constituției, inclusiv principiul care interzice ca aplicarea unei legi să retroactiveze, și poate determina unele bănci străine să dea în judecată România, cu impact pe bugetul de stat, așa cum există riscul și din cauza Legii privind darea în plată, susține premierul Dacian Cioloș în scrisoarea trimisă Curții Constituționale, aflată în posesia Profit.ro.
Documentul integral poate fi citit AICI.
Luni seara, Profit.ro a anunțat în exclusivitate că Guvernul Cioloș a sesizat Curtea Constituțională cu privire la proiectul de lege adoptat de Parlament care prevede conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării. Executivul consideră că legea operează retroactiv, dar a dat aviz pozitiv proiectului în condițiile în care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de îndatorare și un plafon.
Conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării nu va intra în vigoare înainte ca magistrații Curții Constituționale să verifice dacă legea respectă sau nu Constituția.