Dezvoltatorii și persoanele, fizice și juridice, care-și cumpără sau construiesc un imobil nou nu vor mai achita direct costul achiziționării și montării noilor contoare. Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) intenționează să modifice legislația, astfel încât respectivul cost va fi socializat și inclus în venitul reglementat care este recuperat prin tariful pentru serviciul de distribuție.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De ce este important: Tarifele de racordare vor fi reduse cu 100 de lei (sau minimum 5%) în cazul unui branșament monofazat și cu 400 de lei (sau maximum 25%) în cazul unui branșament trifazat.
Mai este interesant: Proiectul de ordin ANRE vine în contextul în care consumatorii sunt clienți captivi ai societăților de distribuție, care le pot factura ce preț doresc la contoarele instalate. De altfel, Consiliul Concurenței a amendat, la începutul acestui an, Electrica distribuție cu 10,80 milioane lei, reprezentând 2,98% din cifra de afaceri realizată în anul 2016 pentru practici anticoncurențiale. În cadrul anchetei au mai fost mandate cel puțin alte 8 societăți care au comercializat contoare și echipamente conexe de măsurare a energiei electrice din România în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de furnizare: AEM S.A., ENERGOBIT S.A., ELSTER ROMETRICS S.R.L., LANDIS+GYR AG și ECRO S.R.L., ARC BRAȘOV S.R.L, DRANETZ TECHNOLOGIES INC. și GMC-I MESSTECHNIK GmbH.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
CITEȘTE ȘI Este oficial: OMV Petrom va sărbători Ziua Internațională a Muncii cu un nou șef la conducere, Christina Verchere
Până în prezent, tariful de racordare era reglementat de ANRE, mai puțin costul achiziționării și montării contoarelor. Potrivit noului proiect de ordin, din momentul emiterii sale, din tariful de racordare vor fi excluse costul grupului de măsurare, precum și montarea acestuia. “Modificarea presupune faptul că, în ambele situații: utilizatori noi sau existenți, costurile cu achiziția și montarea grupurilor de măsurare se vor regăsi în venitul reglementat care se recuperează prin tariful pentru serviciul de distribuție”, este precizat în nota de fundamentare.
Astfel, “tariful de racordare” va fi redefinit drept “cheltuiala efectuată de operatorul de rețea pentru realizarea lucrărilor de racordare a unui loc de consum și/sau de producere al unui utilizator la rețeaua electrică, inclusiv pentru realizarea instalației de racordare care cuprinde și grupul de măsurare a energiei electrice.”
CITEȘTE ȘI Viraj spre Est al gazelor din Marea Neagră? Transgaz vrea un treilea punct de interconectare România-Ucraina, pe la Vama Siret, investiție de 125 milioane euroDacă, până în prezent, tariful în cazul unui branșament aerian monofazat standard era de 2.100 de lei (cu împământare) și de 1.400 de lei (fără împământare), după intrarea în vigoare acesta va deveni 2.000 de lei (cu împământare), respectiv 1.300 de lei (fără împământare).
O reducere semnificativă va fi înregistrată însă în cazul branșamentelor trifazice. Tarifele acestora vor fi reduse de la 2.800 lei la 2.400 de lei (în cazul branșamentelor aeriene trifazate standard cu împământare) și de la 2.000 lei la 1.600 lei (în cazul branșamentelor aeriene trifazate standard fără împământare). Tot o reducere de 400 de lei va fi operată și tarifelor subterane trifazate standard: de la 3.000 de lei la 2.600 de lei (cu împământare) și de la 2.300 de lei la 1.900 de lei (fără împământare).
CITEȘTE ȘI Vicepreședintele ExxonMobil a menționat de 3 ori gazele din Marea Neagră la ultima conferință cu analiștii. Cine se bate să le extragăCu alte cuvinte, ANRE a decis să reglementeze prețul unui contor (inclusiv montarea sa) la 100 de lei, în cazul branșamentului monofazat, și la 400 de lei în cazul branșamentului trifazat, care va fi probabil și costul recunoscut de ANRE distribuitorilor în venitul reglementat care se recuperează prin tariful pentru serviciul de distribuție.
Acesta este însă și cel mai controversat aspect al proiectului de ordin ANRE, costul contoarelor nu va mai fi suportat direct de beneficiari, ci socializat și achitat de toți consumatorii din România, prin tariful de distribuție.
ANRE susține însă că, potrivit calculelor efectuate, “costul operatorilor de distribuție concesionari aferent montării grupurilor de măsurare la noii utilizatori nu este de natură să genereze un impact semnificativ asupra venitului reglementat al operatorilor.”
Totodată ANRE mai propune stabilirea unui termen ferm pentru încheierea contractului de execuție a instalației de racordare pentru situația în care utilizatorul solicită explicit operatorului de rețea, în scris, încheierea acestui contract de către operatorul de rețea cu un anumit constructor atestat. Termenul propus este de maximum 5 zile lucrătoare de la data emiterii autorizației de construire a instalației de racordare.
“Prevederea unui termen ferm pentru încheierea contractului de execuție a lucrărilor de racordare în situația menționată mai sus are drept scop eficientizarea activității operatorilor de rețea privind racordarea, venind astfel în sprijinul utilizatorilor pentru evitarea prelungirii nejustificate a perioadei premergătoare realizării efective a instalației de racordare”, precizează documentul ANRE.
Noile tarife de racordare propuse de ANRE