Uniunea Europeană și Marea Britanie au ajuns la un acord cu privire la o perioadă de tranziție de aproape 2 ani post-Brexit, timp în care britanicii vor continua să aplice regulile UE, însă nu vor avea un cuvânt de spus în legătură cu viitoarele decizii la Bruxelles.
Lira sterlină s-a apreciat la maximul ultimei luni față de dolar în urma informațiilor potrivit cărora Marea Britanie a obținut o perioadă de tranziție de 21 de luni după 29 martie 2019, data oficială a retragerii din UE.
Astfel, Marea Britanie va avea timp până la finele anului 2020 să ajungă la un eventual acord comercial favorabil cu blocul comunitar, asigurând, totodată, continuitatea mediului de afaceri post-Brexit.
CITEȘTE ȘI Iohannis a promulgat legea care introduce noi obligații pentru vânzătorii din piețe: Trebuie să afișeze o etichetă specialăÎn jurul orei 14:45 (ora României), lira era tranzacționată la 1,4068 dolari, în urcare cu 0,9% față de prețul la care a închis ieri.
“Este vorba de 20 decembrie (2020) și da, sunt 21 de luni, destul de aproape de termenul de doi ani pe care l-am cerut”, a spus ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, înaintea prezentării textului acordului de tranziție, citat de Bloomberg.
Textul ar urma să fie aprobat formal de liderii UE și Marea Britanie până la finele săptămânii.
Davis a precizat că UE și Marea Britanie au fost de acord să includă o notă legată de situația Irlandei de Nord, pentru a se evita instituirea unei frontiere fizice între teritoriul britanic și cel irlandez, în condițiile în care proiectul european cu privire la Brexit propune ca provincia britanică să rămână efectiv în piața unică europeană și Uniunea Vamală după Brexit.
“Tranziția va avea o durată limitată, după cum au cerut guvernul Marii Britanii și Uniune Europeană. Perioada va fi folosită pentru a finaliza detaliile relațiilor viitoare”, a spus și negociatorul UE pentru Brexit Michael Barnier. Va fi o perioadă “intensă și solicitantă”, a adăugat el.