Studiu Deloitte: Aproximativ 60% din locurile de muncă existente în România ar putea fi afectate de economia digitală

Studiu Deloitte: Aproximativ 60% din locurile de muncă existente în România ar putea fi afectate de economia digitală
scris 19 mar 2018

Executivii și liderii agențiilor guvernamentale din întreaga lume sunt neîncrezători în capacitatea companiilor lor de a îmbrățișa oportunitățile oferite de cea de a patra revoluție industrială (Industry 4.0), potrivit unui raport realizat de Deloitte, la nivel global, “A patra revoluție industrială este aici — sunteți gata?”

“Ca urmare a dezvoltării conceptului de e-guvernare, robotizarea și automatizarea în sectoarele industriale și transferul serviciilor din zona tradițională către zona digitală, estimăm că aproximativ 60% din locurile de muncă existente în România ar putea fi afectate de economia digitală”, a declarat Dinu Bumbăcea, Partener coordonator consultanță Deloitte România. “Dacă revoluțiile industriale precedente au produs schimbări pe durata mai multor generații, economia digitală produce efecte semnificative pe durate mult mai reduse. Este o perioadă care oferă oportunități, dar care implică și riscuri”.

Urmărește-ne și pe Google News

Industry 4.0 este rezultatul intersectării tehnologiei tradiționale cu digital analytics, inteligență  artificială și Internetul tuturor lucrurilor (IoT).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În timp ce executivii văd un viitor mai bun cu mai puține inechități sociale, ei sunt sunt totuși mai puțini încrezători cu privire la rolurile pe care ei sau organizațiile lor le-ar putea juca astfel încât să producă un impact în era 4.0. Astfel, un procent covârșitor (87%) crede că a patra revoluție industrială va îmbunătăți echitatea socială și calitatea vieții, precum și stabilitatea, iar doi din trei spun că influența business-ului în modelarea viitorului va fi mai mare decât cea a guvernelor. Cu toate acestea, mai puțin de un sfert sunt de părere că organizațiile lor pot influența diverse componente ale societății precum educația, sustenabilitatea și mobilitatea socială.

OTP nu renunță la planul de extindere în România și ia în calcul alte achiziții după ce BNR i-a respins preluarea Băncii Românești CITEȘTE ȘI OTP nu renunță la planul de extindere în România și ia în calcul alte achiziții după ce BNR i-a respins preluarea Băncii Românești

Executivii realizează că ar putea să nu fie gata să îmbrățișeze schimbările asociate cu Industry 4.0, însă acest lucru nu îi determină să își modifice strategiile. Doar o treime sunt foarte încrezători că își vor putea călăuzi organizațiile în aceste vremuri schimbătoare. Doar 14% sunt extrem de încrezători că organizațiile lor sunt gata să îmbrățișeze schimbările asociate Industry 4.0. Mulți executivi rămân tributari unor domenii tradiționale (ex. produse și creșterea productivității) în loc să mute focusul către dezvoltarea talentelor și transformări disruptive care pot genera inovație și crea valoare adăugată.

Doar un sfert dintre executivi cred că au forța de lucru potrivită și abilitățile necesare în organizație, în viitor. 86% afirmă că fac tot ce pot pentru a clădi forța de lucru necesară pentru Industry 4.0. Cu toate acestea, răspunsurile indică faptul că subiectele de HR au o prioritate scăzută dacă nu au legătură creșterea eficienței.

Executivii admit că investițiile actuale în tehnologie sunt influențate puternic de dorința de a genera business nou, cu impactul cel mai mare în organizații. Cu toate acestea, foarte puțini executivi afirmă că sunt capabili să construiască un caz solid de business care să susțină investițiile în tehnologii care definesc a patra revoluție industrială.

viewscnt
Afla mai multe despre
deloitte
economie digitala
lucuri de munca