Parlamentul României a ratificat Acordul CETA între Canada și UE, document folosit de autoritățile de la București pentru a obține ridicarea vizelor

Parlamentul României a ratificat Acordul CETA între Canada și UE, document folosit de autoritățile de la București pentru a obține ridicarea vizelor
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 19 mar 2018

Parlamentul României a ratificat, astăzi, prin votul final al Senatului, Acordul Economic și Comercial între Canada și Uniunea Europeană (CETA), care a eliminat de la finele anului trecut taxele vamale aproape integral între cele două părți și care a fost folosit de autoritățile de la București în lupta pentru a obține ridicarea definitivă a vizelor pentru românii care călătoresc în statul nord-american.

Începând 1 decembrie 2017, românii pot călători în Canada fără vize, pentru șederi de maximum 6 luni în scop turistic (inclusiv pentru vizitarea familiei / cunoștințelor sau pentru prospectarea oportunităților de afaceri), pe baza oricărui pașaport românesc valabil.

Urmărește-ne și pe Google News

Persoanele care intenționează să intre în/ tranziteze Canada pe calea aerului ulterior datei de 1 decembrie 2017 trebuie totuși să obțină în prealabil o Autorizație electronică de călătorie (Electronic Travel Authorization – eTA). Autorizația electronică de călătorie (eTA) reprezintă o cerință obligatorie pentru toți cetățenii străini exonerați de obligativitatea deținerii vizei, care tranzitează sau călătoresc în Canada pe calea aerului. Autorizația electronică de călătorie  (eTA) are o valabilitate de 5 ani  (sau, după caz, până la expirarea valabilității pașaportului). și poate fi obținută doar online, accesând www.Canada.ca/eTA-Romania.

ULTIMA ORĂ UE și Marea Britanie au ajuns la un acord pentru o perioadă de tranziție de 21 luni post-Brexit. Lira urcă la maximul ultimei luni față de dolar CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ UE și Marea Britanie au ajuns la un acord pentru o perioadă de tranziție de 21 luni post-Brexit. Lira urcă la maximul ultimei luni față de dolar

În 15 februarie 2017, Parlamentul European a aprobat CETA, care elimină 99% dintre taxele vamale, dar acordul trebuie ratificat și de fiecare parlament național din statele membre.

Canada se așteaptă la o creștere anuală cu 23% a exporturilor din UE spre Canada.  Exporturile României către Canada au fost evaluate la 75 de milioane de euro în 2015. România se bucură de o balanță comercială favorabilă de mărfuri cu Canada, cu un excedent comercial de 15 milioane de euro, potrivit datelor Eurostat. 

20% din exporturile românești în Canada (16 milioane de euro în 2015) provin din sectorul producției de mașini și produse electrice. Acestea se confruntă cu tarife vamale medii scăzute, dar anumite produse se confruntă cu vârfuri tarifare de 9%. În plus, România este al treilea cel mai mare exportator, dintre Statele Membre ale UE, de nave și bărci în Canada. Acest sector reprezintă 15% din exporturile românești în Canada. În termeni absoluți, exporturile produselor navale s-au ridicat la 11 milioane de euro în 2015. Exporturile UE de nave și bărci în Canada se confruntă cu un tarif mediu de 16%, cu un vârf de 25%.

România va avea o nouă comisie națională pentru adoptarea monedei Euro - noul termen este 2024 CITEȘTE ȘI România va avea o nouă comisie națională pentru adoptarea monedei Euro - noul termen este 2024

Exporturile românești de mobilier în Canada au fost evaluate la 6,5 milioane de euro în 2015. Aceste bunuri se confruntă cu tarife canadiene de până la 8%. Și exporturile românești de cereale, cum ar fi grâul, în Canada s-au ridicat la aproximativ 6 milioane de euro în 2015. Aceste exporturi se confruntă cu vârfuri tarifare de până la 76,5%. Un alt produs românesc cu căutare pe piața canadiană sunt anvelorpele și alte produse de cauciuc. Exporturile românești în Canada, în acest sector (în principal, anvelope) s-au ridicat la aproximativ 5 milioane de euro în 2015. Acestea se confruntă cu tarife de până la 7%.

Potrivit unui document guvernamental, “exista sectoare importante, și în creștere, în economia României care vor beneficia de CETA, prin eliminarea taxelor vamale canadiene. Câteva exemple: produsele agricole procesate au în prezent taxe vamale de import de până la 277% și o medie de 20% la importul în Canada, îmbrăcămintea este “lovită” de vârfuri tarifare de 18% și o medie tarifară de 15%, pielăria, de 16%, respectiv 9%, textilele 14% si 6%, autovehiculele vârfuri de 9% și o medie de 5%, ceramica între 3% și 7.5%. La produse lactate, taxele canadiene sunt imense: media este de 227%, maximele de 314%.”

viewscnt
Afla mai multe despre
canada
ceta
acord
liber
schimb
ratificare
paralment
senat
vize