Începând cu 31 august 2016, deținuții care scriu lucrări științifice sau realizează invenții în perioada de detenție pot beneficia de o reducere a pedepsei cu maximum 20 de zile, indiferent de numărul lucrărilor sau invențiilor publicate. Deținuții vor fi pontați zilnic în timpul elaborării lucrării și vor fi, totodată, verificați cât au scris.
Noua procedură a fost aprobată miercuri de Guvern, după ce în iunie a modificat cadrul legal în acest sens printr-o ordonanță de urgență. Decizia este luată de Executiv în contextul în care persoane condamnate au obținut reduceri substanțiale de durată ale pedepselor prin redactarea unor lucrări, în cazul unora existând suspiciuni de plagiat.
Astfel, persoanele care execută măsuri privative de libertate și elaborează lucrări științifice sau realizează invenții în perioada de detenție pot beneficia de o reducere a pedepsei cu maximum 20 de zile, indiferent de numărul lucrărilor științifice publicate pe durata executării pedepsei și numai în baza confirmării caracterului științific al lucrării respective, respectiv a brevetului, în cazul invențiilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit noilor reglementări, confirmarea caracterului științific al lucrărilor se va face de către Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS), cu sprijinul logistic al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).
CNCS, în baza unei cereri scrise adresate de către deținut conducerii penitenciarului, desemnează aleatoriu trei evaluatori din baza de date, cărora nu li se comunică identitatea autorului lucrării, identitatea evaluatorilor rămânând, de asemenea, confidențială.
Lucrarea va trebui publicată prin grija și pe cheltuiala deținutului, la edituri recunoscute la nivel academic și fără implicarea administrației penitenciarului. În cazul invențiilor, demersurile pentru obținerea brevetului de la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci se realizează exclusiv de către deținut.
CITEȘTE ȘI Cioloș negociază cu liderii politici trei date pentru alegerile parlamentare: 27 noiembrie, 4 și 11 decembrieLucrările sau invențiile în timpul pedepsei privative de libertate vor putea fi realizate numai în baza unei aprobări obținute în acest sens din partea directorului penitenciarului. La cererea formulată de către deținut se va anexa și o recomandare scrisă privind relevanța tematicii pentru cercetarea științifică și argumentele privind includerea temei într-un domeniu și specializare universitară stabilite de nomenclatorul domeniilor și al specializărilor de studii universitare, din partea unui profesor universitar sau a unui conferențiar universitar din specialitatea în care urmează să fie elaborată lucrarea.
Activitățile pe care le implică realizarea unei lucrări științifice sau invenții nu pot depăși durata de lucru prevăzută de legislația muncii și nu se pot suprapune cu alte tipuri de activități lucrative sau de altă natură pe care le efectuează deținuții.
Pe perioada elaborării lucrării științifice sau a invenției, activitatea deținutului va fi monitorizată de o persoană desemnată din cadrul penitenciarului, care va întocmi un tabel nominal de pontaj la sfârșitul fiecărei zile. La rândul său, deținutul are obligația de a prezenta zilnic materialele elaborate, care vor fi consemnate într-un proces-verbal semnat atât de el, cât și de persoana desemnată să-i monitorizeze activitatea.
În cazul unei decizii de transferare a deținutului într-un alt penitenciar, activitatea de elaborare a lucrării științifice ori de realizare a unei invenții desfășurată de deținut se suspendă până la revenirea în penitenciar sau până la transferarea în alt penitenciar.