Municipiul Sibiu și regiunea Egeei de Sud din Grecia, care include insulele Santorini, Mykonos, Rodos și Patmos, extrem de frecventate de turiști, au fost desemnate drept Regiuni Europene Gastronomice pentru 2019 de către Lonely Planet, cea mai mare editură de ghiduri de călătorie din lume.
"Sibiul atrage turiștii cu o ambianță fermecătoare, boemă, spunându-se că are mai multe festivaluri decât orice alt oraș din România. Primarul orașului a spus că Sibiul va oferi vizitatorilor cele mai bune si mai sănătoase alimente, cu ingrediente provenite de la fermele locale, și va încerca să promoveze alimentele tradiționale, cum ar fi carne afumată, brânzeturi de țară și tocană", arată editorii ghidului.
Acordarea anuală a unui astfel de titlu, de către Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Artă și Turism, cu sprijinul mai multor instituții eruopene, are ca scop stimularea inovațiilor gastronomice și încurajarea turismului.
În 2007, Sibiul a fost desemnat Capitala Culturală Europeană. Pentru 2021, orașul Timișoara este cel desemnat Capitală Europeană a Culturii.
CITEȘTE ȘI Cel mai mare "exod" de pensionari străini în România din ultimii 25 de ani lasă 1,5 milioane euro. Le plac sarmalele, prăjiturile și stau la cozi pentru cărți poștaleCa efect al noului titlu, de Regiune Europeană Gastronomică, Sibiul va găzdui, în 2019, mai multe evenimente legate de gastronomie.
Lansat în 1972, Lonely Planet este cea mai mare editură de ghiduri de călătorie din lume, editând în diferite limbi peste 500 de titluri legate de călătorii și contribuind la producerea mai multor emisiuni turistice de televiziune.