Un număr de 274.000 de concedii medicale au fost acordate pentru dureri de spate și alte 187.000 de concedii medicale au fost avizate „pentru strănutat și răceală”, transmite premierul Marcel Ciolacu, el arătându-se nemulțumit de faptul că pentru astfel de afecțiuni sunt acceptate concedii medicale pentru care ar trebui aplicată scutirea de impozit, dacă acest lucru va fi aprobat și de Camera Deputaților.
„Din ce țin minte, au fost 274.000 de concedii date pentru că ne-a durut spatele. Au fost 187.000 de concedii medicale date în România fiindcă am strănutat și am fost răciți. Dacă vrem să încurajăm… deci trebuie făcută o distincție clară între cei care au nevoie, se află într-o nevoie, care au o boală gravă, între doamnele însărcinate, concediu, știți foarte bine că cheltuielile cele mai mari sunt când e copilul foarte mic”, a afirmat Ciolacu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Vrem să facem o ordine în România sau vrem să continuăm… Eu v-am spus punctul meu de vedere. Dacă vrem pentru răceală să dăm scutiri de impozite, dăm scutiri. Dacă vrem pentru o durere la spate și n-am putut merge la muncă zece zile și avem două milioane de zile de concediu pe acest specific, vrem să dăm scutiri de impozite? Foarte bine. Să știți că nu le dați numai din banii mei. Le dăm din banii la toți. Camera Deputaților este independentă, deoarece ea legiferează. Eu nu o să dau o ordonanță, pentru că aș încălca legea. Eu v-am spus părerea mea personală”, a adăugat premierul.
Surse din cadrul coaliției PSD-PNL au declarat pentru Profit.ro că premierul Ciolacu, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, au stabilit ca, în Camera Deputaților, care va avea votul final asupra proiectului, să fie menținută scutirea doar pentru indemnizațiile pacienților de boli grave, indemnizațiile de maternitate și cele acordate părintelui pentru a sta acasă în vederea îngrijirii copilului bolnav.
Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu declara că trebuie descurajat abuzul de concedii medicale nejustificate, precizând, însă, că este nevoie de o clarificare legislativă pentru cei pentru care este obligatoriu acest tip de concediu.
Introducerea, de la 1 ianuarie, a impozitării cu 10% a concediilor medicale, prin Ordonanță de Urgență, a fost criticată dur de asociațiile de pacienți.