Coronavirus: Comisia Europeană anunță când introduce certificatul de vaccinare. Cine îl are va scăpa de carantină și testare

Coronavirus: Comisia Europeană anunță când introduce certificatul de vaccinare. Cine îl are va scăpa de carantină și testare
scris 13 apr 2021

Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a declarat că se așteaptă ca certificatul digital de vaccinare european anti-COVID-19 să fie lansat mai întâi cu un proiect-pilot la începutul lunii iunie, astfel încât sistemul complet și reglementările care-l însoțesc să intre vigoare la sfârșitul aceleiași luni, odată cu începerea sezonului estival, relatează agențiile AFP și EFE.

Comisarul european a făcut această declarație în fața Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European. Acesta din urmă și statele membre ale UE (Consiliul UE) încă își elaborează pozițiile de negociere asupra certificatului european de vaccinare, cu obiectivul ca la sfârșitul lunii mai să definitiveze regulamentul necesar, pe care Parlamentul European să-l poată aproba în sesiunea plenară din 7-10 iunie, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri CITEȘTE ȘI Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri

Acest ''certificat verde'' digital va permite o mai bună mobilitate între statele UE în contextul pandemiei COVID-19, posesorii documentului (în format fizic sau digital) putând să dovedească cu acesta că au fost vaccinați anti-COVID-19, că au fost testați negativ în urma unei probe PCR recente sau că sunt imunizați în urma unei infectări de care s-au vindecat, evitând astfel restricțiile (carantină, testare) în țara de destinație.

Certificatul se va baza pe un cadru european armonizat, dar unele state membre ale UE au început deja să instituie propriile certificate.

Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025 CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025

Didier Reynders a subliniat că folosirea acestui certificat în alte scopuri decât libertatea de circulație este o decizie ce revine statelor membre, dar în orice caz trebuie respectată legislația europeană, mai ales în ce privește datele personale.

EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București CITEȘTE ȘI EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București

Întrucât problema datelor personale este un subiect care preocupă eurodeputații, comisarul european a asigurat că certificatul verde european va conține ''un ansamblu limitat de informații'', mai redus decât certificatul de vaccinare al OMS (''cartea galbenă'') pentru călătoriile în țări tropicale.

Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I) CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)

Didier Reynders a confirmat că statele UE nu vor fi obligate să accepte pentru certificatul de vaccinare doar vaccinurile autorizate la nivel european, având libertatea să accepte și alte vaccinuri anti-COVID-19.

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus
certificat de vaccinare