Piața neagră a țigaretelor a crescut, în noiembrie 2015, până la 17,5%, comparativ cu 14,8% în septembrie, zona de nord-est atingând un record al ultimilor cinci ani, conform ultimelor date ale companiei de cercetare Novel Research.
Astfel, în nord-est s-a înregistrat o creștere de 16,1 puncte procentuale, comparativ cu luna septembrie, ajungând la 47,5%, cea mai ridicată pondere din ultimii cinci ani. Urmează zona de nord-vest, care continuă o tendință ascendentă, ajungând, în luna noiembrie, la 30,3% (+5,3 p.p. comparativ cu valul precedent).
”Din punct de vedere al provenienței, crește vertiginos ponderea produselor cu timbru de Ucraina, cu 11,9 p.p., până la 17%. Așa numitele „cheap whites”, deși se află în scădere (minus 7,9 p.p. față de septembrie), continuă să dețină cea mai mare cotă (58,5%) din totalul pieței negre. Ponderea produselor provenite din Moldova se află în scădere (cu 6 p.p. până la 13,9%), iar a celor din Serbia este relativ constantă (2,8%)”, a declarat Marian Marcu, directorul companiei de cercetare Novel Research.
Potrivit directorului de Corporate Affairs al Philip Morris Romania, Alexandra Olaru, în prezent, în România, ponderea comerțului ilicit cu țigarete este cu 75% peste nivelul mediu, de 10%, din Uniunea Europeană.
”(…) înțelegem dificultatea obiectivului de a ne încadra în media europeană, ținând cont că ne aflăm la granița Uniunii, și avem în administrare cea mai extinsă frontieră externă a UE. Cu toate acestea, nivelul foarte ridicat al comerțului ilicit cu țigarete înregistrat la sfârșitul anului 2015, pe lângă pierderile substanțiale cauzate bugetului de stat, este de natură să reprezinte o «bilă neagră» pentru România, în procesul de aderare la spațiul Schengen”, a declarat Alexandra Olaru.
La rândul său Adrian Popa, director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania, arată că, dacă s-ar menține constant nivelul contrabandei din noiembrie, bugetul de stat ar pierde peste 600 de milioane de euro.
”Pentru protejarea pieței legale și implicit a veniturilor statului, este esențial să cunoaștem cadrul legal în care ne vom desfășura activitatea. În acest sens, subliniez că procesul de transpunere a Directivei tutunului este, în cea mai mare parte a țărilor UE, în faza de finalizare, în timp ce noi suntem departe de această etapă”, a declarat și Adrian Pirau, Market Development Manager, Imperial Tobacco Romania.
Producătorii de tutun spun că este nevoie de o Strategie Națională de combatere a comerțului ilegal, cerută public de autoritățile de aplicare a legii, precum și de Consiliul Concurenței, potrivit căruia contrabanda e principalul factor perturbator pe piața țigaretelor.
”Vom continua și în cursul anului viitor să sprijinim campaniile publice anti-contrabandă derulate de autorități. Acțiunile de acest tip au, însă, rezultate doar în perioadele și în regiunile în care se desfășoară. Ne îngrijorează această escaladare a contrabandei, care este în bună măsură rezultatul acordului de mic trafic de frontieră cu Ucraina și a lipsei unui sistem integrat de control al traficului”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs s& Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria.
Fumătorii, împreună cu industria tutunului, sunt al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după sectorul petrolier. În 2014, companiile de tutun au virat la buget circa 2,74 miliarde euro, însemnând accize, TVA, taxe și contribuții. Suma reprezintă 1,75% din PIB și 12,5% din totalul veniturilor bugetare.