Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord provizoriu privind acordarea unui regim de călătorii fără viză în Uniunea Europeană pentru cetățenii britanici post-Brexit, cu condiția ca Marea Britanie să permită, la rândul ei, călătorii fără viză pentru toți cetățenii UE.
Acordul, propus de Comisia Europeană în noiembrie anul trecut, a fost confirmat marți de ambasadorii la UE în numele Consiliului și astăzi de Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European. Acum este nevoie ca textul să fie adoptat în mod formal de Parlamentul European și de Consiliu.
Astfel, potrivit documentului, cetățenii britanici nu vor avea nevoie de viză atunci când călătoresc în spațiul Schengen pentru șederi de scurtă durată – de până la 90 de zile, în orice perioadă de 180 de zile.
CITEȘTE ȘI Decizie finală pentru indemnizația de creștere a copilului: nu mai poate fi tăiatăScutirea de vize este integral condiționată de acordarea, în contrapondere, de către Regatul Unit a unui regim de călătorii fără viză nediscriminatoriu pentru toate statele membre ale UE, în conformitate cu principiul reciprocității vizelor. Guvernul Regatului Unit și-a declarat intenția de a nu impune cetățenilor statelor membre ale UE27 obligația de a deține viză pentru șederile de scurtă durată în scopuri turistice și de afaceri.
Normele UE privind resortisanții țărilor terțe care călătoresc în UE, cum ar fi cele referitoare la controlul la frontieră, ar urma să se aplice cetățenilor Regatului Unit după ce aceștia nu vor mai fi cetățeni ai UE.
În cazul unui Brexit fără acord, noul regim de călătorii se va aplica începând cu data de 13 aprilie. Dacă Parlamentul britanic ratifică, totuși, acordul de retragere negociat de Guvern cu UE, noile reguli se vor aplica după încheierea perioadei de tranziție.
Acest al doilea scenariu pare însă tot mai puțin probabil, în condițiile în care premierul Theresa May nu a reușit până în prezent să convingă parlamentarii să aprobe textul acordului de retragere.
May se va întâlni, astăzi, cu liderul partidului Laburist, aflat în Opoziție, pentru a încerca să găsească un compromis pe tema Brexitului și a evita ieșirea din UE fără semnarea unui acord.
Între timp, oficialii Comisiei Europene au anunțat că UE este pregătită să facă față unui Brexit fără acord.
“Comisia Europeană și UE-27 nu au vrut un Brexit în 2016 și cu siguranță nu vrem să vedem un Brexit fără acord în 2019, sau orice fel de Brexit. Încă sperăm că acest lucru va putea fi evitat, însă suntem pregătiți să înfruntăm această provocare”, a spus comisarul pentru economie și finanțe Pierre Moscovici.
În domeniul tarifelor vamale și al taxării, un Brexit fără acord se va traduce automat în restabilirea controalelor de frontieră pentru exporturile din Marea Britanie, noi formulare ce vor trebui completate de companiile care fac comerț cu Marea Britanie și impunerea de TVA pentru bunurile importate din Regat, a precizat Moscovici.