FOTO RADET anunță "electoral" reabilitarea conductelor, evidențiind și Primăria. Sunt cumpărate țevi și "lucrări urgente"

FOTO RADET anunță "electoral" reabilitarea conductelor, evidențiind și Primăria. Sunt cumpărate țevi și "lucrări urgente"
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 3 apr 2019

RADET București, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Capitală controlat de municipalitate, regie autonomă aflată în insolvență și sub spectrul falimentului, a lansat o licitație pentru a achiziționa "lucrări de intervenții de primă urgență" la conductele de apă fierbinte clasice, tur și retur, din cadrul rețelelor de termoficare aflate în exploatarea sa, termenul limită de depunere a ofertelor fiind data de 15 mai.

În paralel, Compania Municipală Energetica SA a Primăriei Capitalei, care ar fi trebuit să preia activele RADET și ELCEN, dar a cărei hotărâre CGMB de înființare a fost anulată de instanță, astfel că urmează să fie divizată pentru a putea să-și realizeze scopul, vrea să cumpere tot la licitație țevi și accesorii preizolate de oțel pentru înlocuirea conductelor RADET, achiziția făcând parte din același proiect, de reabilitare a sistemului de termoficare al Bucureștiului. Data limită de trimitere a ofertelor este 23 aprilie.

Urmărește-ne și pe Google News

RADET urmărește să încheie un acord cadru cu cel mult 3 ofertanți, valoarea totală a acestuia fiind estimată la aproape 83 milioane lei. Compania Municipală Energetică vrea tot un acord cadru, pe 3 ani, tot cu maximum 3 participanți și estimat la peste 130 milioane lei.

BNR: Creșteri peste așteptări la toate componentele indicelui prețurilor de consum CITEȘTE ȘI BNR: Creșteri peste așteptări la toate componentele indicelui prețurilor de consum

"În ultima perioadă, datorită vechimii în exploatare și a procesului de coroziune (interioară și exterioară) la care sunt supuse conductele, s-au produs avarii repetate ale rețelelor de termoficare ce au condus la intreruperi în alimentarea cu căldură a consumatorilor și la reducerea parametrilor de funcționare a sistemului. În aceste condiții, inevitabil au apărut “zone critice” în alimentarea cu căldură a consumatorilor din Municipiul București, localizate în special în partea de EST și NORD-EST a Municipiului", se arată în caietul de sarcini al licitației pentru achiziția de țevi a Companiei Municipale Energetica.
  
Regia de termoficare a Capitalei a ales să își facă publice intențiile și planurile către bucureșteni într-o modalitate mai degrabă "electorală", door to door.

"Ne cerem scuze pentru disconfortul provocat de avariile survenite în perioada sezonului rece. Principala cauză este reprezentată de starea precară a conductelor. Din cauza lipsei constante a investițiilor, rețelele funcționează de peste 50 de ani fără a fi înlocuite, ceea ce înseamnă că au depășit de două ori durata normală de viață", scrie pe afișe lipite de lucrătorii RADET în scări de blocuri din cartierul Titan. Un cititor care locuiește în zonă a trimis Profit.ro o fotografie cu un astfel de afiș. 

Astfel de afișe au fost lipite inclusiv pe ușile blocurilor din sectorul 6.

Bitcoin câștigă 20% într-o singură zi, până la cel mai ridicat nivel din ultimele aproape 5 luni CITEȘTE ȘI Bitcoin câștigă 20% într-o singură zi, până la cel mai ridicat nivel din ultimele aproape 5 luni

Conducerea RADET mai transmite pe această cale că, în această primăvară, vor începe lucrări de investiții și modernizări și vor continua lucrările de reparație a rețelei de distribuție a energiei termice, prioritate având tronsoanele aflate în zonele în care s-au înregistrat cele mai multe avarii. Potrivit sursei citate, în paralel, administrația publică a Municipiului București este pregătită să înceapă modernizarea și reabilitatea sistemului centralizat de încălzire, cu peste 63 de kilometri de conducte pentru care proiectarea este aproape finalizată.

"Este aproape finalizată documentația pentru accesarea fondurilor europene necesare înlocuirii a 212 kilometri de rețea primară. Proiectarea și executarea acestor lucrări sunt planificate, în condiții de normalitate, tot în acest an. În a treia etapă, alți 200 de kilometri, pentru care se lucrează deja la studiul de fezabilitate, vor fi modernizați cu fonduri din bugetul Primăriei Capitalei. Dorim să vă asigurăm că, indiferent de forma juridică a instituției noastre, activitatea de furnizare a apei calde și a căldurii va continua, iar clienții nu vor fi afectați", transmite RADET.

În ultima parte a lunii trecute, administratorul judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant, a susținut, într-n comunicat, că alimentarea Capitalei cu apă caldă riscă să fie oprită în perioada următoare, în condițiile în care Primăria Capitalei nu a plătit subvenția la energia termică pentru RADET și, astfel, ELCEN nu poate să își achite facturile către furnizor. În replică, Primăria a transmis că procesul de furnizare a apei calde se desfășoară normal, fără a fi pus în pericol de actuala situație juridică a RADET, și că Regia are toate facturile de la ELCEN în termen, neexistând factură a cărei scadență să fie depășită.

FOTO RADET anunță
FOTO RADET anunță
Bruxelles-ul semnează pentru 2 miliarde de euro destinate marilor proiecte de infrastructură din România: autostrăzi, drumuri naționale, metrou, plaje CITEȘTE ȘI Bruxelles-ul semnează pentru 2 miliarde de euro destinate marilor proiecte de infrastructură din România: autostrăzi, drumuri naționale, metrou, plaje

Guvernul vrea să șteargă datoriile bugetare ale producătorilor de energie electrică ce se confruntă cu probleme financiare, precum Complexul Energetic Hunedoara (CEH) sau Electrocentrale București (ELCEN), și a elaborat în acest sens o procedură prin care aceștia vor putea să dea în plată Ministerului Energiei active funcționale de producție în schimbul stingerii creanțelor fiscale pe care ANAF le are asupra lor, scopul fiind menținerea în producție a centralelor respective, vitale pentru siguranța funcționării sistemului energetic național. Măsura ar urma să se aplice până la 31 decembrie 2021.

Măsura ar putea impulsiona și procesul de salvare a sistemului centralizat de încălzire din Capitală, care se bazează pe ideea comasării activelor ELCEN și RADET sub umbrela unei noi companii, deținute de Primăria București, și care este în prezent blocat. ANAF este, de altfel, cel mai mare creditor al ELCEN.

Pe de altă parte, este de așteptat ca toți creditorii privați ai companiilor energetice care ar urma să recurgă la darea în plată a activelor lor funcționale contra stingerii datoriilor bugetare să protesteze față de măsura avută în vedere de Guvern, care le periclitează capacitatea de recuperare a creanțelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
radet
avarii radet
taiere apa calda
taiere caldura
reabilitare conducte radet
inlocuire conducte radet
vechime conducte radet
primaria capitalei
gabriela firea
caldura
apa calda
energie termica
elcen
faliment radet
compania municipala energetica