China, cel mai mare poluator al planetei, introduce o taxă pentru poluatori, dar din 2018 și fără sancțiuni

China, cel mai mare poluator al planetei, introduce o taxă pentru poluatori, dar din 2018 și fără sancțiuni
scris 26 dec 2016

China, cel mai mare poluator al planetei, a adoptat o nouă Lege prin care urmează să-i taxeze pe poluatorii țării începând din 2018, după ce, în urmă cu câteva zile, autoritățile au emis cod roșu de smog pentru șase zile, iar mai multe orașe din China, inclusiv Beijingul, au limitat numărul de mașini care au dreptul să circule și au închis temporar fabrici, relatează AFP.

Legea privind taxa ecologică, care vizează companiile și instituțiile, a fost votată de către o comisie permanentă a parlamentului Chinei, potrivit agenției oficiale China Nouă.

Urmărește-ne și pe Google News

Legea urmează să intre în vigoare abia la 1 ianuarie 2018 și nu prevede nicio taxă pentru emisiile de dioxid de carbon, principalul responsabil de efectul de seră ce provoacă încălzirea globală, arată news.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Noua legislație stabilește o taxă de 1,20 yuani (0,16 euro, 0,72 lei) pentru fiecare unitate de emisii poluante, de exemplu pentru 950 de grame de dioxid de sulf.

Strategia energetică: Este propusă introducerea unei taxe de poluare pentru centralele de apartament CITEȘTE ȘI Strategia energetică: Este propusă introducerea unei taxe de poluare pentru centralele de apartament

Potrivit Legii votate de reprezentanții regimului chinez, taxa pentru poluarea apei este stabilită la 1,7 yuani pe unitate de poluare, iar cea pentru zgomot - între 350 și 1.200 de yuani pe lună, în funcție de anumite praguri de decibeli.

Provinciile Chinei vor putea majora nivelul acestor taxe de zece ori peste nivelul național, dacă sunt afectate mai mult de poluare, sau vor avea dreptul să le reducă, în cazul în care poluarea nu reprezintă un pericol important.

Legea nu prevede sancțiuni pentru cei ce încalcă reglementările.

China are în vigoare o redevență pentru poluare, valabilă din 1979, care a adus bugetului echivalentul a 2,4 miliarde de euro în 2015. Însă multe autorități locale au profitat de lacunele legislative pentru a-i scuti pe marii poluatori de plata redevenței.

Presinea asupra poluatorilor chinezi a crescut în ultimii ani, din cauza smogului cu care se confruntă locuitorii din marile metropole ale Chinei, mai ales din Beijing.

În 19 decembrie, mai multe orașe din China, inclusiv Beijingul, au limitat numărul de mașini care au dreptul să circule și au închis temporar fabrici, pentru a reduce poluare, în timp ce autoritățile au emis cod roșu de smog.

Efectul inflației din Venezuela: oamenii preferă să cântărească banii decât să îi numere CITEȘTE ȘI Efectul inflației din Venezuela: oamenii preferă să cântărească banii decât să îi numere

Peste 700 de companii au oprit producția la Beijing, iar ofițeri ai Poliției Rutiere au restricționat circulația în funcție de numerele de înmatriculare, scrie presa de stat.

În zeci de orașe au fost închise școlile, iar autoritățile au luat și alte măsuri de urgență după emiterea codului roșu, de vineri seară până miercuri, pentru aproape tot nordul Chinei.

Poluarea puternică din China este pusă pe seama dependenței țării de cărbune și a emisiilor de noxe de către mașinile mai vechi.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
poluare
taxa