Cheltuielile pentru întreținerea liftului dintr-un bloc nu vor mai fi calculate în funcție de suprafața utilă a apartamentului sau a garsonierei, ci raportat la numărul de persoane care locuiesc în acel apartament/garsonieră, dacă un proiect inițiat în acest sens în Parlament va fi aprobat. Argumentul avansat este că o familie compusă din 4 persoane care locuiește la etajul 9 al unui bloc într-un apartament cu 4 camere plătește aceiași bani pentru lift ca o singură persoană care locuiește la același etaj și tot într-un apartament cu 4 camere deși folosește de mai multe ori ascensorul.
Astăzi, Legea privind asociațiile de proprietari impune ca unele cheltuieli de întreținere a spațiilor comune dintr-un imobil să fie calculate în funcție de suprafața utilă a unui apartament, pe cota parte indiviză de proprietate, nu de numărul de persoane care locuiesc în acel spațiu, parlamentarii considerând însă că această prevedere este netemeinică, nelegală și discriminatorie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ideea a generat deja reacții din partea unor administratori de bloc.
"Sunt administrator la o asociatie de proprietari de aproape 20 de ani, deci am o mare experiență și am avut multe divergențe și totodată discuții cu locatarii. De aceea consider că actuala legislație este cea mai corectă, cu mici incorectitudini, ca de exempu: persoanele care locuiesc până la 15 zile în bloc și nu plătesc nimic repartizat pe numărul de persoane (de ce să plătească ceilalți locatari cheltuielile lor în acea perioadă- corect aș zice 5 zile, cum era prevăzut cu ani înainte) . Se solicită ca cheltuielile să se facă pe baza hotărârii adunării generale. Se știe că la adunări vin puține persoane și de aceea nu este corect ca acești «puțini» să hotărască pentru toți. Sunt propuneri că cheltuielile comune să fie repartizate pe număr de persoane, nu este corect. Președintele, comitetul, cenzorii reprezintă și activează pentru proprietari indiferent de numărul de persoane, administratorul face calcule, plătește facturi, face declarații, este chemat să intervină la instalațiile de apă, căldură, gunoi când se defectează datorată uzurii, indiferent de numărul de persoane. Persoanele de la etajele inferioare solicită să nu plătească liftul (dar și ei îl folosesc cu diferite ocazii), dar nu zic nimic când au apă caldă imediat când deschid robinetul datorită faptului că cei de la etajele superioare țin deschis minute în șir până vine apa caldă", a scris parlamentarilor unul dintre aceștia.