Un avion militar va transporta, sâmbătă dimineață, cel puțin 8 dintre victimele incediului de la Colectiv pentru a fi tratate în Olanda, iar alte 8 victime ar putea fi trasnportate la un spital militar din Belgia. Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a precizta că mai multe țări s-au oferit să preia pacienții, iar Guvernul va deconta costuri între 100.000-150.000 euro pentru fiecare pacient.
Premierul interimar a vizitat, vineri, pe cei 7 minori victime ale tragediei de la Colectiv internați la Spitalul Grigore Alexandrescu.
Cîmpeanu a declarat că în continuare există spitalizate 124 de persoane care au avut de suferit în urma incendiului, iar 84 dintre acestea sunt în stare gravă.
Potrivit premierului, deși medicii români au acționat exemplar, amploarea tragediei de la Colectiv ar fi pus probleme oricărui sistem medical european, iar mai multe state s-au oferit să preia din victime. Olanda, Belgia, Israel, Germaia, Franța și-au oferit sprijinul, iar cu Marea Britanie există discuții în acest sens. Chiar și SUA a arătat că poate oferi sprijin, dar transportul până acolo ar pune probleme, a arătat Cîmpeanu.
Primele 8 sau chiar 9 victime vor fi transportate sâmbătă dimineața cu un avion Spartan până în Olanda, iar un alt avion va face cel mai probabil în după amiaza aceleiași zile un transport de 8 pacienți la un spital militar din Belgia.
O comisie de medici se ocupă cu selectarea acestora, fiind alese persoanele care nu sunt în stare critică deoarace transportul le-ar pericilita viața.
Premierul interimar a subliniat că în ședința de miercuri Guvernul va aproba decontarea tratamentului în străinătate, fie integral din fondul de rezervă aflat la dispoziția prim-ministrului, fie plata principală din bugetul Casei Naționale de Asigurări, iar coplata din fondul de rezervă.
Cîmpeanu a precizat că la fondul de rezervă al Guvernului avea în urmă cu două zile 1,145 mililarde lei, echivalentul a peste 250 milioane euro, iar costul estimat pentru un pacient tratat în străinătate este în jur de 100.000-150.000 euro. Premierul interimar a subliniat că și în ipoteza că toți pacienții în stare gravă ar fi tratatți în străinătate s-ar ajunge la un efort bugetar în limita a 13-15 milioane euro, care nu ar fi o problemă pentru buget, având în vedere resursele de la fondul de rezervă.