Proprietarii clubului Colectiv, care a ars vineri într-un incendiu soldat cu zeci de morți și aproape 200 de răniți, nu erau asigurați împotriva eventualelor vătămări suferite de clienți. Polițele de răspundere civilă față de terți se vând din ce în ce mai prost în România, iar primele brute au scăzut constant în ultimii trei ani.
Rudele victimelor incendiului din clubul Colectiv și persoanele rănite în urma dezastrului au fost private de un instrument care le-ar fi putut aduce despăgubiri pentru daune morale. Firma care gestiona localul nu avea asigurare de răspundere civilă pentru terți, au arătat, pentru Profit.ro, mai mulți specialiști din piața asigurărilor. Profit.ro a stat de vorbă cu cele mai mari firme de brokeraj, cu cei mai importanți regularizatori de daună (companii care gestionează de obicei evenimentele mari în numele firmelor de asigurare) și cu mai mulți asigurători. Toți aceaștia au arătat că nu știu de existența unei polițe de asigurare, deși au făcut propriile investigații. De altfel, arată un intermediar contactat de Profit.ro, sunt puține cluburi în România care dețin o poliță de răspundere pentru terți.
O astfel de asigurare ar fi adus rudelor victimelor sau celor răniți în eveniment despăgubiri substanțiale. Polița de răspundere civilă generală funcționează pe principiul asigurării RCA în cazul șoferilor. Dacă din vina deținătorului poliței alte persoane suferă daune (în acest caz vătămări corporale), despăgubirile sunt achitate de asigurător în numele clientului. Primele anuale pentru aceste produse variază în funcție de acoperirile incluse în contract. Totuși, spun specialiștii contactați de Profit.ro, asigurările standard includ și riscul deceselor din incendii, și nu ar fi costat proprietarul mai mult de 2.000-3.000 de euro pe an.
Declin al vânzărilor în ultimii ani
Asigurările de răspundere civilă sunt obligatorii în mai multe domenii cum ar fi sistemul medical (malparxis), firmele de pază (în caz că nu își îndeplinesc sarcinile și cei păziți suferă daune), avocatură (în caz de eroare de apărare) sau, cel mai cunoscut, domeniul auto (polița RCA cu prime calculate separat de cele din asigurări de răspundere generală). Cu toate acestea, în ultimii ani, vânzările acestui produs au scăzut constant și agresiv. Față de prima parte a anului 2012, în primele șase luni din 2015 firmele au subscris de două ori mai puțin pe acest segment. Față de primul semestru al anului trecut, scăderea este de peste 20%, arată datele Autorității de Supraveghere Financiară.
”În România nici măcar nu există prea multe firme care să aibă polițe de răspundere construite profesionist. Știți bine că în multe țări din Europa și, mai ales în SUA, se plătesc sume uriașe de către firmele de asigurare pentru vătămări cum ar fi, de exemplu, un picior rupt din cauza podelei umede la un restaurant.”, arată un intermediar.
Clubul Colectiv, situat în apropierea Maternității Bucur din centrul Capitalei, a ars, vineri, într-un incendiu în care au murit, până acum, 31 de oameni. Alte 183 de persoane au fost rănite grav. Prima ipoteză este că incendiul a pornit de la un foc de artificii creat pentru o formație care concerta în club.