Ce salarii oferă angajatorii din domeniile care recrutează cel mai mult pe timp de vară. Așteptările candidaților sunt cu 30% - 40% mai mari

Ce salarii oferă angajatorii din domeniile care recrutează cel mai mult pe timp de vară. Așteptările candidaților sunt cu 30% - 40% mai mari
scris 29 iun 2023

Mai mult de 13.000 de locuri noi de muncă au fost scoase în piață în luna iunie de angajatorii din retail, industria alimentară / HoReCa și turism, domeniile care au cea mai mare nevoie de personal pe timp de vară.

Numărul se raportează la un total de 30.000 de locuri de muncă postate la nivel general de la începutul lunii iunie și până acum, pentru toate domeniile. Mediile salariale înregistrate în aceste domenii variază între 3.000 și 3.500 de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Alba-neagra cu salarii, pensii și privilegii în ultima zi de vot din Parlament: Demnitarii, șefii ANCOM, ANRE, BNR vor putea cumula pensia cu salariul. CA Eximbank redus, apoi majorat la loc. Posturi dublate la instituții. Recalcularea pensiilor speciale, CITEȘTE ȘI Alba-neagra cu salarii, pensii și privilegii în ultima zi de vot din Parlament: Demnitarii, șefii ANCOM, ANRE, BNR vor putea cumula pensia cu salariul. CA Eximbank redus, apoi majorat la loc. Posturi dublate la instituții. Recalcularea pensiilor speciale,

„Vorbim despre medii salariale nete, la nivel național, pentru toate pozițiile și nivelurile de experiență pe care le au angajații care lucrează în aceste sectoare. Cel mai mult câștigă cei din retail, cu o medie lunară netă de 3.500 de lei, iar cel mai puțin cei din turism (3.000 de lei). Împărțite însă pe nivel de carieră, cei care lucrează în retail, industria alimentară / HoReCa și turism înregistrează medii de 2.850 de lei pe lună în categoria entry level (0 – 2 ani de experiență), 3.200 de lei pentru mid level (2 -5 ani de experiență) și 4.000 de lei pentru senior level (peste 5 ani de experiență)”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.

Așteptările salariale pe care le au însă candidații din aceste domenii depășesc cu aproximativ 40% mediile încasărilor declarate. Astfel, în timp ce media salarială din retail este de 3.500 de lei, așteptările candidaților urcă până la 5.000 de lei pe lună. În industria alimentară și HoReCa diferența este de 1.200 de lei (de la 3.300 de lei la 4.500 de lei), în timp ce pentru turism este înregistrat un decalaj de 1.500 de lei (de la 3.000 de lei la 4.500).

Pentru sectoarele de activitate menționate, cei mai căutați în această vară sunt candidații entry level, în condițiile în care peste 70% dintre oferte li se adresează. În ceea ce privește orașele care au agregate cele mai multe oportunități, Capitala ocupă primul loc, fiind urmată de Cluj Napoca, Constanța, Timișoara și Brașov.

Renault Group a decis să-și revizuiască în creștere previziunile pentru 2023 CITEȘTE ȘI Renault Group a decis să-și revizuiască în creștere previziunile pentru 2023

„Cu toate că vara apare o creștere sensibilă a numărului de joburi pentru aceste domenii, a căror dinamică este influențată de sezonul estival, mediile salariale relativ mici nu încurajează candidații să aplice masiv. Retailul este, într-adevăr, pe primul loc la aplicări în luna iunie, dar aceasta este poziția pe care o ocupă în mod tradițional. În schimb, turismul și industria alimentară / HoReca se află abia pe locurile al 6-lea și al 9-lea, cu câte 65.000, respectiv 55.000 de aplicări în luna iunie”, menționează Roxana Drăghici.

Mult mai atractive pentru candidați par a fi joburile din servicii, call center / BPO, IT / telecom ori servicii financiare.

„Pe de altă parte, pentru tinerii care caută să se angajeze doar pe durata verii, pe bază de proiect, angajatorii din turism și HoReCa sunt variantele cel mai la îndemână de luat în calcul, în condițiile în care aceste sectoare vin cu cel mai mare număr de joburi project based – peste 2.300, împreună”, mai spune Roxana Drăghici.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
angajati