CCR a calmat instituțiile de forță: valoarea amenzilor militare a scăzut cu 81%, iar numărul celor sancționați – cu 71%

CCR a calmat instituțiile de forță: valoarea amenzilor militare a scăzut cu 81%, iar numărul celor sancționați – cu 71%

Inquam Photos

scris 8 mai 2020

Valoarea amenzilor aplicate de polițiști și jandarmi pentru încălcarea restricțiilor de deplasare impuse prin ordonanțele militare emise în cursul stării de urgență declarate pentru frânarea răspândirii pandemiei COVID-19, precum și numărul de persoane sancționate au scăzut masiv după ce Curtea Constituțională a decis că prevederile referitoare la amenzi din legislația primară a stării de urgență contravin legii fundamentale.

Astfel, potrivit informărilor Grupului de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore, valoarea amenzilor dictate a fost de 968.615 lei, în scădere cu 81% față de ziua precedentă (peste 5,11 milioane lei). De asemenea, numărul celor sancționați contravențional s-a redus cu 71%, de la 3.055 la numai 871. Pe 6 mai, ziua în care a fost luată decizia CCR, Grupul de Comunicare Strategică anunța la ora 13.00, pentru precedentele 24 de ore, amenzi totale de peste 6 milioane lei, aplicate unui număr de 3.592 de persoane.

Urmărește-ne și pe Google News

De la declararea stării de urgență, pe 16 martie, și până în prezent, media amenzilor zilnice aplicate pentru încălcarea restricțiilor de circulație depășește 10 milioane lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Spotify experimentează cu podcast-uri video CITEȘTE ȘI Spotify experimentează cu podcast-uri video

"Facem precizarea că până la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unor prevederi ale O.U.G. nr. 34 din 26 martie 2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, se aplică norma juridică în vigoare", a transmis astăzi Grupul de Comunicare Strategică.

ANAF nu a răspuns nici până în prezent la solicitarea de informații a Profit.ro cu privire la sumele efectiv încasate până în prezent de stat de la cetățenii amendați. Valoarea totală a amenzilor aplicate depășește 600 milioane lei.

Pe de altă parte, din rectificarea bugetară adoptată pe 17 aprilie, moment în care sancțiunile contravenționale pentru încălcarea legislației stării de urgență fuseseră deja înăsprite, iar totalul amenzilor aplicate se ridica la peste 300 milioane lei, rezultă că Guvernul nu prea se bazează, cel puțin în 2020, pe încasările suplimentare provenite din această sursă.

COVID-19 pune stop planurilor Gabrielei Firea din domeniul gestiunii deșeurilor. Procedura pentru cumpărarea unui teren de circa 130.000 metri pătrați a fost anulată CITEȘTE ȘI COVID-19 pune stop planurilor Gabrielei Firea din domeniul gestiunii deșeurilor. Procedura pentru cumpărarea unui teren de circa 130.000 metri pătrați a fost anulată

Astfel, OUG privind rectificarea bugetului de stat pe 2020 estimează, față de prevederile bugetare inițiale, un plus de încasări de numai 22,115 milioane lei din "Amenzi și alte sancțiuni aplicate potrivit dispozițiilor legale" și unul de doar 13,395 milioane lei din "Alte amenzi, penalități și confiscări", în total circa 35,5 milioane lei. Suma este foarte mică în raport cu volumul total al amenzilor dictate pentru încălcarea ordonanțelor militare (puțin peste 7%), chiar dacă există posibilitatea de a se achita jumătate în termen de 15 zile.

De altfel, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat la B1 TV că rolul amenzilor aplicate celor care nu au respectat ordonanțele militare nu a fost acela de a aduce bani la buget, aceste sume nefiind prinse în buget. "Nu erau bani pe care să îi luăm în considerare la buget. Și, oricum, să știți că nu au fost plătite foarte multe dintre ele", a spus Cîțu.

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis miercuri că prevederile art. 28 din OUG 1/1999, prin care au fost stabilite amenzile pentru nerespectarea restricțiilor în perioada stării de urgență, sunt lipsite de claritate, precizie și previzibilitate, iar stabilirea faptelor a căror săvârșire constituie contravenții este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a polițiștilor. Tot miercuri, CCR a decis că OUG nr. 34/2020 pentru modificarea și completarea OUG nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență este neconstituțională, în ansamblul său. În esență, CCR declară că restrângerea unor drepturi și libertăți fundamentale nu se poate face prin ordonanțe de urgență, ci printr-o lege organică adoptată în Parlament.

viewscnt
Afla mai multe despre
amenzi ordonante militare
amenzi stare de urgenta ccr
amenzi militare neconstitutionale