Cât ar putea costa găzduirea a 6.350 de refugiați

Cât ar putea costa găzduirea a 6.350 de refugiați

Sursa foto: Agerpres

scris 18 sep 2015

Presiunile făcute de Comisia Europeană asupra României în vederea găzduirii unui număr mai mare de refugiați, 6.350 față de 1.785 cât susține Guvernul că poate primi, ar putea costa aproximativ 90 de milioane de lei, o parte suportată de la bugetul de stat, alta din contribuția financiară nerambursabilă la proiectele de grant atribuite din Fondul pentru azil, migrație și integrare. Și asta fără a lua în calcul și costurile cu suplimentarea numărului de angajați MAI cu 6.485, recent acceptată de CSAT, pentru a face față valului de refugiați.

Ministerul Administrației și Internelor a elaborat deja două proiecte de de acte normative, un proiect de lege privind modificarea și completarea unor acte normative în domeniul străinilor și un proiect de ordin privind criteriile pentru stabilirea majorării contribuției financiare nerambursabile la proiectele de grant atribuite în cadrul Programului Național al României de sprijin din Fondul pentru azil, migrație și integrare.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, potrivit proiectului de lege privind modificarea și completarea unor acte normative în domeniul străinilor, menit să implementeze două directive UE din 2013 în legislația națională, majoritatea sumelor alocate refugiaților au fost majorate, acestea fiind aliniate ”la standardele europene pe linia condițiilor materiale de primire pentru solicitații unei forme de protecție aflați în centrele de cazare și proceduri din subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cheltuieli cu hrana și îmbrăcămintea - 4.967 lei/solicitant de azil, pentru o perioadă de 10 luni

Astfel, se stabilește o valoare maximă a costurilor asistenței acordate unui refugiat pe o perioadă de 10 luni. Costurile cu hrana, de exemplu au fost majorate la 10 lei/zi, cele cu îmbrăcămintea de vară (perioada aprilie - septembrie) la 67 lei, cele cu îmbrăcăminte de iarnă (perioada octombrie - martie) la 100 lei. În plus, s-a stabilit un tarif de 6 lei pe zi al costurilor cu serviciile. Totalul cu hrana, îmbrăcămintea și alte servicii este estimat de MAI la 4.967 lei/solicitant de azil, pentru o perioadă de 10 luni.

Chirie de 450 lei/lună

Marea problemă a creșterii numărului de refugiați este cel al capacități de cazare. Potrivit autorităților, România poate găzdui în centrele sale doar 1.785 de refugiați, ceea ce înseamnă că pentru ceilalți să se plătească chirie. Noul proiect de lege prevede și o estimare de costuri privind cazarea, în situația în care capacitatea de cazare IGI este depășită: o chirie de 450 lei/lună, întreținere pe perioada de vară de 120 lei/lună, iar pentru iarnă de 155 lei/lună. Totalul cu chiria și întreținerea este estimată de MAI la 5.875 lei/solicitant de azil, pentru o perioadă de 10 luni.

Refugiații - asigurați din oficiu, cu bani de la buget

În plus, refugiații sunt asigurați din oficiu, contribuția de asigurare pentru sănătate fiind aplicată unei baze de calcul de două salarii minime pe economie și suportată de la bugetul de stat.

30,5 milioane lei - cheltuieli cu asistența socială

Așa se face că MAI estimează cheltuieli de asigurare socială de 4.800 de lei/solicitant de azil, pentru o perioadă de 10 luni.

În total, dacă presupunem că 1.785 de refugiați pot fi cazați în centrele speciale, iar pentru restul trebuie suportate cheltuielile cu cazarea, în cazul în care CE își va impune punctul de vedere, privind cota de 6.350 de refugiați, costurile ar fi de aproximativ 90 milioane de lei. Dintre acestea, 8,9 milioane de lei sunt costurile cu hrana și îmbrăcămintea celor 1.785 de refugiați în centre specializate, 49,5 milioane lei cele de cazare plus hrană/îmbrăcăminte pentru refugiații suplimentari, iar 30,5 milioane de lei cheltuieli cu asistență socială. La acestea se adaugă alte cheltuieli materiale în valoare de 1 milion de lei (167 lei/solicitant).

În ceea ce privește costurile cu suplimentarea numărului de angajați MAI, la un salariu mediu de 2.000 de lei/lună, pentru 10 luni pe an, perioada cuprinsă în simulările Guvernului, acestea s-ar putea ridica la 130 milioane de lei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
criza
refugiati
cazare
hrana
imbracaminte
costuri
ce