Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat, joi, bugetul RADET pe anul 2015, în care sunt incluse subvențiile acordate de primărie operatorului de termoficare, în sumă de circa 643 milioane lei, ceea ce sporește șansele de dezamorsare a blocajului financiar survenit pe lanțul RADET-ELCEN-Romgaz, care amenință alimentarea cu căldură și apă caldă în această iarnă a bucureștenilor racordați la sistemul centralizat.
Anterior, CGMB aprobase contractarea unui împrumut de 248 milioane lei de la Ministerul Finanțelor Publice, în vederea finanțării cheltuielilor curente ale regiei de termoficare, inclusiv plata facturilor la zi pentru agentul termic furnizat de ELCEN.
Bugetul pe 2015 al RADET prevede pierderi de aproape 326 milioane lei pentru anul acesta, rezultate din venituri de 1,2 miliarde lei și cheltuieli de 1,53 miliarde lei. Datoriile RADET sunt bugetate la valoarea de 3,96 miliarde lei, iar creanțele neîncasate la 1,55 miliarde lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
RADET estimează că va încheia anul 2015 cu un număr total de 3.655 de salariați, cu un câștig mediu lunar, la nivelul regiei, cu tot cu beneficii extrasalariale, de 3.200 lei/persoană.
Cele mai mari datorii ale RADET sunt cele către furnizorul de energie termică Electrocentrale București (ELCEN). La nivelul lunii august 2015, acestea se ridicau la 3,58 miliarde lei. Din cauza facturilor neplătite de RADET, ELCEN a acumulat datorii față de furnizorul său de gaze naturale, Romgaz, cifrate la circa 300 milioane lei.
La rândul său, RADET dă vina pe Primăria Capitalei, acuzând datoriile municipalității față de regie, în special prin neachitarea subvențiilor la prețul gigacaloriei pentru populație.
Romgaz și ELCEN au semnat, pe 15 noiembrie, un nou contract de furnizare de gaze naturale, valabil până pe 15 decembrie, în valoare totală de 141,6 milioane lei. Contractul prevede că plățile trebuie făcute în avans înainte de fiecare livrare și că facturile de regularizare sunt scadente în 37 de zile de la data emiterii lor. Penalitățile de întârziere la plată sunt fixate la 0,05% pe zi.
Contractul a fost semnat după ce Consiliul de Administrație al Romgaz a decis să continue să livreze gaze naturale producătorului bucureștean de energie termică cu condiția încheierii, până pe 15 decembrie, a unei convenții de eșalonare a datoriilor restante ale ELCEN către Romgaz, condiție obligatorie pentru continuarea furnizării de gaze și după această dată.
Decizia CA al Romgaz a fost luată "ca urmare a primirii din partea Electrocentrale București SA, în dorința continuării relațiilor contractuale, a unei propuneri de program de stingere a datoriei restante înregistrate față de Romgaz", potrivit producătorului de gaze.
Pe de altă parte, AGA de la ELCEN, companie controlată de Ministerul Energiei cu 97,5% din capital, restul acțiunilor fiind deținute chiar de Romgaz, va lua în discuție aprobarea constituirii de garanții sub formă de ipotecă de rang I asupra activelor companiei în vederea încheierii unei convenții de eșalonare a datoriilor ELCEN față de Romgaz doar pe 14 decembrie, respectiv cu o zi înainte de expirarea ultimatumului producătorului de gaze.