Arafat: Dacă spunem că totul se întoarce la normalitatea de înaintea virusului, eu cred că aici comitem o greșeală majoră, pe care s-ar putea să o plătim foarte serios. Eu nu cred că am terminat

Arafat: Dacă spunem că totul se întoarce la normalitatea de înaintea virusului, eu cred că aici comitem o greșeală majoră, pe care s-ar putea să o plătim foarte serios. Eu nu cred că am terminat
scris 9 iun 2020

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, afirmă că nu se poate vorbi despre o relaxare totală a măsurilor de prevenire a infecțiilor cu coronavirus, având în vedere că nu există încă o scădere constantă a numărului de cazuri noi. "Dacă lăsăm totul și spunem că totul se întoarce la normalitatea de înaintea virusului, eu cred că aici comitem o greșeală majoră pe care s-ar putea să o plătim foarte serios", consideră el.

"Dacă spune cineva că am trecut cu totul și că totul este ok, acel cineva nu este informat. La acest moment, încă situația este sub control, mai bine decât înainte, dar nu putem să zicem că am ajuns la faza în care să spunem că totul este ok și nu mai avem răspândire, nu mai avem infectare, nu mai avem persoane care să se infecteze în comunitate, nu mai avem focare", a declarat Raed Arafat, luni seară, la TVR.

Urmărește-ne și pe Google News
Peste 30% dintre angajații din HoReCa își vor pierde locurile de muncă. Dacă restaurantele nu vor fi redeschise săptămâna viitoare, procentajul șomerilor va urca la 40% CITEȘTE ȘI Peste 30% dintre angajații din HoReCa își vor pierde locurile de muncă. Dacă restaurantele nu vor fi redeschise săptămâna viitoare, procentajul șomerilor va urca la 40%
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Arafat a spus că încă sunt focare, în mai multe județe, fie la azile de bătrâni, fie în zone industriale, fie în serviciile medicale, scrie News.ro.

"Deci există încă și numărul cazurilor totuși nu s-a stabilizat, pentru că în loc să avem o scădere continuă, ați văzut că am avut și creșteri, și creșteri semnificative", a afirmat el, menționând că în ultimele zile au fost pozitive 2% din testele făcute, apoi 3%, iar luni 4%.

El a spus că mai sunt cinci-șase zile în care se evaluează efectele relaxării de până acum.

"O relaxare totală ce înseamnă: ne întoarcem la cinematografe, la teatre, la sport cu spectatori în spații închise, în spații deschise, la restaurante, asta înseamnă revenire totală. Cine își asumă acest lucru? Eu, ca persoană, poate să fie decizia oricât să fie, că noi putem merge la cinematograf sau la teatru și să fie plin, eu n-am să mă duc, de exemplu, pentru că știu că există un risc încă", a continuat el.

Arafat a menționat că măsurile care vor intra în vigoare vor ține de cont de evoluția până la sfârșitul acestei săptămâni.

"Dacă situația nu este stabilă, unele măsuri trebuie să se prelungească. Nu putem renunța la măști, nu putem renunța la anumite măsuri încă de restricție care vor trebui să fie în continuare aplicate. Locurile unde vin foarte mulți în zone închise, asta nu trebuie să fie permis, cum o să facem acest lucru? Dacă sunt soluții, e foarte bine, dar care sunt soluțiile?", a spus șeful DSU.

Arafat a explicat că trebuie văzut cum se vor implementa măsurile care rămâ în vigoare după 15 iunie.

"În baza acestui lucru, este posibil să avem nevoie de o bază legală care să ne oblige să o luăm pentru a merge mai departe", a afirmat el.

Întrebat dacă este de acord cu prelungirea stării de alertă pentru 30 de zile, el a răspuns: "Poate că este o soluție normală în situația în care nu am încheiat încă problema acestei epidemii și acestui virus. Deci este clar că luarea unei măsuri de prelungire și discuția între lumea politică, trebuie să se discute, eu sunt convins că în final se va ajunge, când se pun cărțile de masă, se pun datele pe masă, va înțelege toată lumea că lucrurile încă nu s-au terminat. (...) Eu nu cred că încă am terminat".

El a spus că din punctul său de vedere trebuie să continuăm cu o modalitate de a putea coordona și lua măsuri.

"Acest lucru la acest moment ni-l permite statea de alertă. Din data de 15 cum o să lucrăm mai departe? E un semn de întrebare. Și atunci trebuie analizată situația, cel mai probabil starea de alertă ne-a permis să facem un lucru, să-l facem mai departe, poate că nu cu toate restricțiile în ea, cu mai puține restrciții (...) dar permițând anumite măsuri să fie luate. Dacă nu va fi starea de alertă, trebuie să vedem care va fi modalitatea. Dacă lăsăm totul și spunem că totul se întoarce la normalitatea de înaintea virusului, eu cred că aicea comitem o greșeală majoră și care s-ar putea să o plătim foarte serios", a avertizat Raed Arafat.

viewscnt
Afla mai multe despre
departamentul pentru situații de urgență
raed arafat
coronavirus