Mai multe state și-au revizuit, cel puțin declarativ, poziția pe tema cotelor de imigranți în urma dezvăluirii posibilității ca cel puțin doi dintre teroriștii implicați în atentatele de vinerea trecută care au lovit Parisul să provină din valul de emigranți care a inundat statele europene în ultimele luni.
Interesant este însă că dezbaterile cele mai aprinse nu s-au desfășurat în Germania, care s-a angajat să primească peste 800.000 de refugiați, și nici măcar în România, obligată să accepte o cotă de 6.350 de refugiați, ci în Statele Unite, care până în septembrie își alocase o cotă de 2.000 de refugiați sirieni.
Numai în urma presiunilor comunității internaționale, în special a statelor europene, care s-au angajat să găzduiască milioane de refugiați, președintele american Barak Obama a anunțat majorarea cotei de la 2.000 la 10.000 de refugiați sirieni. Aceștia ar urma să fie găzduiți în cele 180 de Centre de Procesare a Refugiaților din SUA. New York Times subliniază că până și Venezuela a acceptat să primească o cotă de 20.000 de refugiați sirieni. Cota redusă de refugiați acceptată de Casa Albă surprinde, cu atât mai mult cu cât Statele Unite au fost puterea externă cea mai implicată în declanșarea a ceea ce americanii au numit Primăvara Arabă, dar și principalul furnizor cu armament și bani al grupărilor rebele opuse dictatorului sirian Bashar al-Assad.
Americanii ar accepta doar imigranții sirieni de religie creștină
Atentatele din Paris au schimbat însă radical viziunea oficialităților americane, cel puțin la nivelul stalelor membre ale Uniunii.
Guvernatorii republicani ai 8 state - Texas, Michigan, Louisiana, Indiana, Arkansas, Alabama, Massachusetts și Illinois - au anunțat că se vor opune, cel puțin temporar, stabilirii refugiaților sirieni pe teritoriul acestora. Ei au invocat, în acest sens, rațiuni de securitate a propriilor cetățeni.
Declarațiile acestora au fost făcute într-un moment extrem de delicat pentru președintele american Barak Obama, aflat la reuniunea G-20 din Turcia. De altfel acesta a ripostat dur la propunerea liderilor politici americani de a accepta doar refugiați sirieni creștini, calificând-o drept “rușinoasă”. “Nu așa se comportă un american. Nu aplicăm teste de religie compasiunii noastre”, a declarat Obama. Poate că SUA nu aplică teste calitative, însă cota de 10.000 de refugiați arată că americanii aplică din plin teste cantitative “compasiunii” pe care o arată.
Guvernatorii republicani se opun găzduirii imigranților
Guvernatorul Texasului, Greg Abbott, a fost unul dintre cei mai categorici politicieni americani în ceea ce privește găzduirea imigranților. Luni, el a declarat că Texasul nu va accepta niciun imigrant sirian și a făcut un apel către ceilalți guvernatori să adopte o poziție similară.
Guvernatorul statului Louisiana, Bobby Jindal, și cel al Inidianei, Mike Pence, au anunțat că vor cere agențiilor din statele respective să suspende relocarea de refugiați pe teritoriul acestora. Și guvernatorul Arkansas-ului, Asa Hutchinson, a precizat că se opune intrării de imigranți sirieni în statul său.
Guvernatorul statului Massachusetts, Charlie Baker, a declarat, potrivit CNBC, că așteaptă clarificări din partea autorităților federale înainte de a accepta imigranți. Și guvernatorul statului Illinois, Bruce Rauner, a suspendat temporar acceptarea de imigranți pe teritoriul statului său.
Primii guvernatori care s-au declarat categoric, încă de duminică, împotriva găzduirii de imigranți în statele pe care le conduc au fost cel al Alabamei, Robert Bentley, și cel al statului Michigan, Rick Snyder.
Există și o excepție în rândul guvernatorilor republicani, cea a guvernatorului Carolinei de Sud, Nikki Haley, care a spus că n-are nimic împotriva primirii de refugiați, cu condiția ca aceștia să fi primit undă verde din partea autorităților federale.
SUA și-a revizuit politica imigraționistă și după atentatele din 2001
A existat o vreme când Statele Unite adăposteau zeci de mii de refugiați. În 1979, SUA a primit 111.000 de vietnamezi, iar în 1980 numărul acestora s-a dublat, la 207.000. Simultan, SUA găzduia și 120.000 de cubanezi, dintre care 80.000 au fost admiși într-o singură lună.
După atentatele de pe 11 septembrie 2001 însă, similare ca impact emoțional cu cele de la Paris, numărul de refugiați acceptați de SUA a scăzut dramatic. În 2002, în SUA au intrat doar 27.131 de refugiați, cota acestora crescând doar marginal până la 69.987 de refugiați admiși anul trecut.
Țările de origine și numărul imigranților admiși în SUA în 2015
18-24 de luni - perioada necesară pentru ca un refugiat să intre în SUA
Visul american al refugiaților sirieni se poate transforma însă într-un adevărat coșmar. Potrivit portalului guvernului Statelor Unite, formalitățile de “primire” a unui refugiat durează în medie 18-24 de luni, de la data la care agenția de specialitate a ONU solicită SUA găzduirea unui refugiat până la data la care acesta sosește pe teritoriul american. Acesta este alocat unuia dintre cele 180 de Centre de Procesare a Refugiaților, care îl va găzdui timp de 30-90 de zile, timp în care va trebui să-și găsească de lucru. Refugiații cu rude pe teritoriul USA vor fi alocați în centre apropiate localităților unde acestea locuiesc. După 90 de zile, refugiații nu mai pot fi finanțați din bugetul agențiilor federale pentru relocare, însă pot beneficia de fonduri din bugetul Departamentului pentru Servici de Sănătate și Umanitare.
Potrivit statisticilor ONU, mai puțin de 1% din cei 15,4 milioane de refugiați la nivel global (date valabile pentru 2014) se stabilesc în țări terțe, SUA lăudându-se cu “naturalizarea” a jumătate dintre aceștia. Cu alte cuvinte, doar 100 din cei 10.000 de sirieni pe care SUA s-au oferit să-i găzduiască și-ar putea vedea visul american cu ochii.
Harta Centrelor de Procesare a Refugiaților din SUA