Angajații din administrația publică vor fi plătiți diferit unii de ceilalți, în funcție de performanța în muncă, indiferent dacă au vechime, grad profesional și studii similare. Introducerea unui sistem diferențiat de remunerare în funcție de performanță este prevăzută în programul de guvernare al Cabinetului Cioloș.
Prezentat ca un principiu general, documentul prevede dezvoltarea și implementarea unui sistem de management al performanței personalului angajat în administrația publică, cu un sistem diferențiat de remunerare în funcție de performanță.
Fără alte detalii, acest sistem poate însă presupune că un angajat va fi remunerat diferit, în funcție de cât de performant este la locul de muncă, indiferent dacă are aceleași studii, aceeași vechime și același grad profesional ca și colegul său de birou. Va fi preluat astfel sistemul de salarizare din companii private.
Sistemul ar urma să fie aplicat pentru funcționari publici, în condițiile în care în administrație există și personal contractual sau manageri publici care nu sunt salarizați în funcție de vechime, grad și studii.
CITEȘTE AICI PROGRAMUL DE GUVERNARE AL PREMIERULUI DACIAN CIOLOȘ
În prezent, un angajat la stat are un salariu de bază calculat strict în funcție de gradul profesional, vechimea în muncă și studii, în rare cazuri fiind luată în calcul și performanța.
În același timp, Guvernul va testa și noi metode de lucru privind funcționarea internă a aparatului central și va începe un proces de recrutare și evaluare pe bază de competențe și performanță. Profit.ro a anunțat anterior că premierul desemnat Dacian Cioloș va începe, imediat după instalarea la Palatul Victoria, o operațiune de evaluare a tuturor angajaților din administrație, atât funcționari publici, cât și personal de conducere, pe baza unor criterii de eficiență asemănătoare celor folosite în interiorul Comisiei Europene.
Programul de guvernare mai prevede înființarea unei școli superioare de administrație publică, derularea unui proiect de profesionalizare a Secretariatului General al Guvernului, dar și crearea unor programe de evaluare a transparenței și testare a profesionalismului și integrității personalului angajat în administrație, inclusiv prin parteneriate cu organizații ale societății civile.