Toate procesele dintre bănci și Autoritatea Consumatorilor vor fi judecate de secțiile civile ale tribunalelor, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție, care a admis un recurs în interesul legii (RIL). Practica era neunitară până în prezent: în unele cazuri autoritatea se adresa tribunalelor, în altele curților de apel.
Recursul în interesul legii (RIL) a fost promovat de judecătorii Curții de Apel București, care au constatat că unele dintre plângeri sunt introduse la această instanță, în vreme ce altele, similare, la tribunal. Astfel, Curtea de Apel a cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție să clarifice situația, pentru a exista o practică unitară. Asta după ce tot Curtea de Apel a constatat că judecătorii ei, dar și ai altor instanțe cu același grad din țară, direcționau la secții diferite ale tribunalelor astfel de plângeri: unele ajungeau la complete de civil, altele la contencios administrativ.
ICCJ a stabilit ca toate procesele dintre Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și bănci să fie judecate, în primă instanță, de tribunale, prin intermediul secțiilor civile ale acestora.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 12 alin. (1) din Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori, republicată, cu modificările și completările ulterioare, litigiile în care sunt implicate Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului/alte organe ale administrației publice și băncile comerciale/profesioniștii, atunci când instanța de judecată este sesizată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului/alte organe ale administrației publice, se soluționează de secțiile civile/completele specializate în materie civilă (litigii cu profesioniști) din cadrul tribunalului", a decis ICCJ.
ANPC poate cere instanțelor, începând cu octombrie 2013, să elimine clauzele abuzive din toate contractele încheiate de profesioniștii reclamați, după ce Legea 193/2000 a fost modificată pentru a cuprinde toate prevederile dintr-o directivă europeană. În total, ANPC se judecă în 37 de procese cu băncile.