Imigrația din țări ale Uniunii Europene (UE) a atins anul trecut un nivel record în Germania, cu peste 685.000 de persoane, cei mai mulți fiind români, polonezi și bulgari, care s-au instalat pe teritoriul german în număr foarte mare, notează sâmbătă cotidianul Die Welt, citând statistici oficiale, informează AFP.
În 2015, un număr de 685.485 de cetățeni ai unor țări membre ale UE au sosit în Germania, în timp ce 303.036 au făcut cale întoarsă, rezultând un sold net de 382.449, adaugă publicația, care a avut acces la datele Oficiului Federal pentru Migrație și Refugiați (BAMF).
Prima țară de origine a persoanelor care decid să locuiască în Germania este România, cu 174.779 de sosiți, urmată de Polonia (147.910), Bulgaria (71.709) și Croația (50.646), nou intrată în UE, potrivit aceleiași surse.
CITEȘTE ȘI Orange, obligată de instanță la despăgubiri de 45.000 lei pentru un fost angajat pe care l-ar fi hărțuit moralGermania, cea mai mare economie a UE, se bucură de o creștere economică invidiată de numeroși dintre vecinii săi și de o rată a șomajului relativ scăzută (6,1%), ceea ce atrage cetățeni europeni în căutarea unor condiții de trai mai bune decât în țările lor de origine. În perioada de vârf a crizei economice și financiare din țările din sudul Europei, cohorte de tineri greci și spanioli au venit să caute un viitor mai bun în Germania.
Limitarea imigrației pentru muncitorii europeni a jucat un rol central în campania electorală agresivă care a avut loc în Marea Britanie, unde majoritatea britanicilor au decis, în timpul referendumului din 23 iunie, ieșirea țării lor din UE.
În Germania, dezbaterea se concentrează mai ales asupra problemei angajaților detașați. La fel ca în Franța și Belgia, numeroase voci denunță o mână de lucru originară mai ales din țări din estul UE, muncitori din această regiune venind să lucreze în exploatări agricole sau abatoare, pentru salarii derizorii.
În aprilie, Berlinul a prezentat un proiect de lege menit să limiteze drastic accesul la ajutoarele sociale pentru imigranții din alte țări ale UE.
Potrivit raportului detaliat publicat în Die Welt, 4,1 milioane de cetățeni din alte țări ale UE locuiesc în Germania.
Sursa: Agerpres