Senatul a respins printr-o nouă lege OUG 13 de modificare a codurilor penale, după ce aprobase abrogarea ordonanței

Senatul a respins printr-o nouă lege OUG 13 de modificare a codurilor penale, după ce aprobase abrogarea ordonanței
scris 20 feb 2017

Senatul a respins, luni, printr-o lege separată Ordonanța de urgență (OUG) 13/ 2017 privind modificarea codurilor penale, după ce săptămâna trecută tot senatorii au aprobat prin lege Ordonanța de urgență 14/ 2017 de abrogare a modificărilor promovate de OUG 13.​

Ședința Senatului nu a fost condusă de președintele acestei camere a legislativului, liderul ALDE Călin popescu Tăriceanu, care a arătat că nu poate aproba o situație în premieră în Parlament, și anume respingerea unui act normativ abrogat, iar prin urmare nu va vota.

Urmărește-ne și pe Google News

"Azi avem o premieră absolută, prin care Senatul urmeză să adopte o lege de respingere a unei ordononanțe care este abrogată, care nu mai produce efecte jurudice, ceva care pentru mine este inexplicabil", a spus Tăriceanu, care a dat vina pe această situație pe noii parlamentari, în special cei de la USR.

Pe lângă faptul că a susținut că prin abrogarea OUG 13 este dezincriminat abuzul în serviciu, Tăriceanu a avertizat că o astfel de procedură va avea efecte juridice în viitor.

De aceeași părere, că abrogarea unei legi care a fost abrogate deja ar putea avea consecințe grave pe viitor, a fost și președintele PMP, fostul șef de stat Traian Băsescu, care a condamnat, în schimb aprobarea de Guvern a OUG 13. Senatorii PMP s-au abținut de la vot în cele din urmă.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a arătat că situația nu este anormală, deoarece Parlamentul este obligat să legifereze o ordonanță de urgență care a intrat în procedura legislativă. 

Bill Gates vrea ca roboții să plătească impozite CITEȘTE ȘI Bill Gates vrea ca roboții să plătească impozite

Proiectul de respingere a OUG 13 va fi transmis Camerei Deputaților, care va avea votul final asupra acestui act normativ. De altfel, deputații vor vota marți aprobarea OUG 14 care abrogă ordonanța de modificare a codurilor penale.

Tot luni, comisia juridică din Senat adoptase modificarea proiectului de lege "de aprobare" în proiect "de respingere" a Ordonanței de urgență nr. 13/ 2017.

În pofida abrogării ordonanței de Guvern și aprobării acestei abrogări chiar de Senat, tot săptămâna trecută, comisia juridică din această cameră a Legislativului, condusă de social-democratul Nicolae Șerban, a dezbătut proiectul de lege de aprobare a OUG 13. Șerban arăta atunci că nu deține o "soluție constituțională certă" în sensul aprobării sau respingerii unei ordonanțe precum cea în cauză, care nu a produs efecte de natură juridică.

Luni, comisia juridică a adoptat totuși în unanimitate un amendament propus de USR, cu colaborarea Ministerului Justiției, și prin care titlul proiectului de lege a fost schimbat în proiect de lege "de respingere" a OUG 13. Reprezentanții ministerului au arătat că în acest fel este clarificat faptul că OUG 13 este respinsă. 

Totodată, senatorii din comisie au adoptat și un alt amendament care prevede explicit că "se respinge" ordonanța respectivă.

EXCLUSIV Concluzia discuției ANAF-Comunicații: Fiscul nu va avea acces direct la datele proprietarilor de domenii.ro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Concluzia discuției ANAF-Comunicații: Fiscul nu va avea acces direct la datele proprietarilor de domenii.ro

Decizia senatorilor vine după ce liderul deputaților PSD, care este și președintele comisiei juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea, a declarat, întrebat despre necesitatea ca Parlamentul să decidă prin lege asupra Ordonanței de urgență 13/ 2007, de modificare a Codului Penal și abrogată deja de Guvern, că parlamentarii nu pot legifera cu privire la o ordonanță abrogată. Declarația vine în contextul în care OUG 13 este dezbătută în continuare de comisia juridică a Senatului. 

Luni, Nicolicea, a atras atenția că legea de respingere a OUG 13 riscă să fie atacată la Curtea Constituțională a României (CCR), iar opoziția și președintele Klaus Iohannis trebuie să își "asume responsabilitatea" pentru efectele pe care o decizie a CCR le-ar putea produce. El a adăugat că PSD nu va face nicio sesizare.

"Cei care insistă ca o OUG abrogată să poată să fie respinsă printr-o lege, adică să aibă două date de încetare, își asumă responsabilitatea pentru efectele care vor fi produse. Premierul Grindeanu a vorbit de două soluții – prorogare de termen și abrogare. Prorogarea dacă o făceai pe patru ani, să ieși din mandatul acesta, nu aveam niciun fel de problemă. Dar, pentru a nu discuta discuții, a cedat și a acceptat punctul de vedere al președintelui, și anume să fie dată OUG de abrogare", a afirmat Nicolicea, citat de News.ro, la finalul ședinței Comisiei juridice în care Legea de aprobare a OUG 14 a fost adoptată.

Președintele Comisiei juridice a atras atenția că există posibilitatea ca legea de respingere a OUG 13 să fie declarată neconstituțională.

"Am acceptat ceea ce a spus opoziția, dar să țineți minte, dacă va exista un efect negativ, le aparține în totalitate. (...) Din partea PSD nu va exista nicun fel de contestație, dar cum a fost atacată OUG 14, persoanele respective credeți că nu pot să atace în continuare?", a spus el.

Creditorii obțin mai multe decizii favorabile decât clienții pe darea în plată, după decizia CCR. Instanțele caută debitorii la venituri și avere CITEȘTE ȘI Creditorii obțin mai multe decizii favorabile decât clienții pe darea în plată, după decizia CCR. Instanțele caută debitorii la venituri și avere

OUG care modifică prevederi din Codul Penal și din Codul de Procedură Penală lua în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la șapte la trei ani de detenție nivelul maxim al pedepsei și eliminând sancțiunea cu interdicția privind ocuparea unei funcții publice.

Printre modificările adoptate se mai numără și dezincriminarea favorizării infractorului dacă fapta e săvârșită de un membru al familiei. Totodată favorizarea este dezincriminată dacă este vorba de emitere, aprobare sau adoptare de acte normative.

viewscnt
Afla mai multe despre
oug 13
oug 14
senat
abrogare
respingere
cod penal
guvern
abuz in serviciu