Plenul Parlamentului va lua în discuție mâine, joi, revocarea din funcție a președintelui ASF, Mișu Negrițoiu. De această dată, subiectul ASF este la punctul patru al ordinii de zi. În ședința de marți, revocarea a fost trecută la punctul șapte și nu a mai fost discutată, din lipsă de cvorum.
De această dată, votul pentru revocarea președintelui ASF este aproape sigur. Marți, Negrițoiu a fost “salvat” de plecarea din sală a parlamentarilor USR, nemulțumiți de un discurs al deputatului Nicolae Bacalbașa.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, în 27 aprilie, că s-a înțeles cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, asupra faptului că Mișu Negrițoiu trebuie demis cât mai repede de la conducerea ASF, deoarece aceasta este o instituție importantă care nu trebuie să funcționeze ca și cum ar fi „moșia” unuia sau unora.
Biroul Permanent al Senatului a transmis în 18 aprilie Birourilor Permanente Reunite raportul comisiilor economice și de buget ale Camerei Deputaților și Senatului privind revocarea din funcție a șefului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, din cauza modului în care ASF a gestionat criza de pe piața RCA din 2016.
CITEȘTE ȘI Condamnații aflați în condiții improprii de detenție vor primi o reducere de 6 zile pe lună din pedeapsăPotrivit raportului din octombrie 2016, Mișu Negrițoiu nu mai îndeplinește condițiile prevăzute în legea de funcționare a ASF, motiv pentru care comisiile parlamentare au hotărât, cu majoritate de voturi (o abținere și un vot neexprimat al unui parlamentar aflat în conflict de interese) să înainteze plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului propunerea de revocare a lui Negrițoiu din funcția de președinte al ASF, membru executiv al Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară.
Tot în 18 aprilie, și liderul PNL raluca Turcan declara că Mișu Negrițoiu trebuie demis de la ASF pentru că decizia la nivelul instituției pe care acesta o conduce a fost "contaminată politic" de PSD și că amendarea companiei NN a fost executată la ordinul politic dat în văzul tuturor de la televizor de Liviu Dragnea.
În luna aprilie, ASF a decis sancționarea fondului de pensii private NN Pensii cu o amendă de 750.000 lei, reprezentând 1% din capitalul social al fondului, de 75 milioane lei, aceasta fiind cea mai mare amendă aplicată de ASF de la înființare, și a decis retragerea autorizației directorului general Raluca Țintoiu, din cauza mesajului trimis clienților, legat de naționalizarea fondurilor de pensii private.
Mișu Negrițoiu a ajuns președinte al ASF la 1 aprilie 2014, cu sprijinul PSD, care a votat masiv în Parlament numirea sa.
Negrițoiu a venit la conducerea ASF în locul lui Dan Radu Rușanu, care și-a dat demisia de la șefia autorității din arestul poliției, în martie 2014, în condițiile în care era arestat pentru 30 de zile în dosarul Carpatica - ASF. În perioada mai 1997 – aprilie 2014, Negrițoiu a lucrat în cadrul ING România, potrivit contului de LinkedIn. În perioada 2010-2012, el a ocupat funcția de director general al băncii, iar între septembrie 2012 și aprilie 2014, a fost președintele ING Bank România.