EXCLUSIV Fostul președinte CSA Daniel Tudor, obligat să demisioneze pentru incompatibilitate, cere ASF compensații de peste 3 milioane lei

EXCLUSIV Fostul președinte CSA Daniel Tudor, obligat să demisioneze pentru incompatibilitate, cere ASF compensații de peste 3 milioane lei

Sursa foto:daniel-tudor.blogspot

scris 5 mai 2017

Daniel George Tudor, fost președinte al Consiliului fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), a cerut în instanță ca Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să fie obligată să îi achite compensații financiare de peste 3 milioane de lei, plus daune moratorii, ca urmare a încetării mandatului. Cererea a fost respinsă de Curtea de Apel București, dar sentința poate fi atacată cu recurs.

În 2013, Legea privind statutul ASF a fost modificată, iar Tudor a intrat astfel în incompatibilitate, deoarece soția sa era senator, fiind astfel obligat să demisioneze.

Urmărește-ne și pe Google News

Într-un răspuns transmis la solicitarea Profit.ro, ASF spune că Tudor a solicitat plata compensațiilor financiare reprezentând echivalentul a 20 de salarii brute (valoarea unui salariu brut fiind cea din luna anterioară încasării compensațiilor).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

“Astfel, prin cererea de chemare în judecată (…), Tudor a solicitat obligarea ASF la plata următoarelor sume, respectiv 3.041.780 lei, reprezentând compensația de încetare a mandatului de președinte, 281.759 lei, reprezentând daune moratorii (dobânda legală penalizatoare, calculată până la data de 09.07.2014), daune moratorii (dobânda legală penalizatoare, calculată până la data plății), 99.427 lei, reprezentând daune moratorii (actualizarea cu rata inflației, calculată până la data de 09.07.2014), și daune moratorii, reprezentând actualizarea cu rata inflației, calculată până la data plății”, se arată în răspunsul ASF.

Instanța a respins, miercuri, ca neîntemeiată acțiunea fostului președinte CSA.

Ordine de peste 100 milioane euro într-o singură zi pe tranșa investitorilor individuali în oferta Digi CITEȘTE ȘI Ordine de peste 100 milioane euro într-o singură zi pe tranșa investitorilor individuali în oferta Digi

“Totodată, instanța a obligat reclamantul la plata către ASF a sumei de 6.000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând onorariu de avocat (…). Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs”, se mai arată în răspunsul ASF.

Susținut de USL, Tudor a fost numit prin votul Parlamentului la șefia CSA în octombrie 2012.

În aprilie 2013, Tudor a fost votat vicepreședinte pentru asigurări la ASF, instituție creată prin comasarea CSA, Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Șase luni mai târziu, Legea privind statutul ASF a fost modificată, iar Tudor a intrat astfel în incompatibilitate, deoarece soția sa era senator, fiind astfel obligat să demisioneze.

“Am decis să demisionez din motive personale, întrucât eu și soția mea am putea fi în situație de incompatibilitate din punct de vedere juridic. Consider că este normal să renunț eu, întrucât soția mea a fost aleasă în Parlament prin votul cetă­țenilor“, a declarat Tudor la 18 octombrie 2013.

E.ON și Google lansează o platformă prin care proprietarii pot determina capacitatea solară a locuinței CITEȘTE ȘI E.ON și Google lansează o platformă prin care proprietarii pot determina capacitatea solară a locuinței

Tudor a fost director general al Ardaf în perioada 2007-2009. Anterior, el a condus Roumanie Assurance International (RAI), unde a deținut și un pachet de acțiuni reprezentând 47,4% din capitalul social.

Societatea a fost preluată integral de fondul ceh de investiții PPF Investments, valoarea tranzacției fiind estimată la 10 milioane de euro. Ulterior, Ardaf a fuzionat cu Generali Romania.

În ianuarie 2014, procurorii din cadrul Directiei Naționale Anticorupție (DNA) au început urmărirea penală împotriva lui Tudor, fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice pentru că ar fi ignorat concluziile unui raport care evidenția deficiențe grave la Carpatica Asig Sibiu (în prezent în faliment), companie deținută de omul de afaceri Ilie Carabulea, nereguli care ar fi impus o majorare de capital de 15 milioane de euro și suspendarea activității asigurătorului.

O lună mai târziu, Tudor a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DNA, fiind acuzat de luare de mită în valoare de 300.000 de euro pentru măsluirea rezultaltelor unui control derulat la Carpatica Asig.

Procurorii susțineau atunci că fostul șef din asigurări ar fi cerut inițial 3 milioane de euro mită, însă a primit doar 300.000 de euro în trei tranșe de câte 100.000 de euro prin intermediul lui Marian Ovidiu, la momentul respectiv secretar general al Senatului României, și a soției sale Doina Tudor, senator.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
csa
presedinte
compensatii
litigiu
instanta