Șeful ANAF și vicepreședintele, sub acuzarea DNA. Ministrul Finanțelor le cere demisia. Al 4-lea șef ANAF înghesuit de procurori

Șeful ANAF și vicepreședintele, sub acuzarea DNA. Ministrul Finanțelor le cere demisia. Al 4-lea șef ANAF înghesuit de procurori

Gelu Ștefan Diaconu (al treilea din stânga), alături de general maior Ion Grosu - adjunct al directorului SRI, Romeo Florin Nicolae, fostul șef al Direcției Generale Antifraudă Fiscală, din ANAF, pus și el, anul trecut, sub acuzare pentru trafic de influență, și procuror Petre-Dragoș Voinescu - inspector general al DGAF, la aniversarea primului an de activitate a Direcției Antifraudă Fiscală

scris 10 feb 2016

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ștefan Diaconu, a fost pus sub acuzare de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în dosarul în care sunt anchetați deputații Mădălin Voicu și Nicolae Păun. Și vicepreședintele Mihai Gogancea este sub acuzare. Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, solicită demisiile celor doi, au declarat, pentru Profit.ro, surse oficiale.

Președintele ANAF este subordonat ministrului de Finanțe, dar este numit în funcție de prim-ministru care îl și poate demite.

Urmărește-ne și pe Google News

UPDATE ora 18.38: Informația Profit.ro privind demisia cerută conducerii ANAF a fost confirmată de Ministerul Finanțelor.

"Fiscul este una dintre cele mai importante instituții din România, iar conducerea sa trebuie să fie mai presus de orice suspiciune. În această situație, în care președintele și vicepreședintele ANAF sunt puși sub acuzare, este normal să le cer demisia. Asupra integrității conducerii ANAF nu trebuie să existe nici o urmă de îndoială. Le-am cerut demisia celor doi pentru că, în pozițiile pe care le dețin, nicio suspiciune nu este acceptabilă din perspectiva integrității pe care ANAF, ca instituție, o reclamă. Activitatea instituției se desfășoară normal și acesta este cel mai important lucru în acest moment. Avem în vedere mai multe variante pentru conducerea ANAF și urmează să luăm o decizie cât de curând posibil", a declarat ministrul Finanțelor, Anca Dragu, într-un comunicat.

Gelu Ștefan Diaconu și Mihai Gogancea Vătășoiu au fost audiați, miercuri, la DNA în dosarul deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun, fiind puși sub acuzare, potrivit surselor judiciare.

La ieșirea din sediul DNA, șeful ANAF a afirmat că nu are nicio legătură cu principalele persoane incriminate în dosar.

"Chestiunea care este supusă clarificării - și voi oferi toate datele necesare - privește suspendarea prin circulară a deciziilor de impunere privind contribuțiile de asigurări de sănătate pentru alocațiile de copii și pentru persoanele care nu realizează venituri sau cu venituri modice", a mai spus Diaconu.

Conform DNA, șeful ANAF și vicepreședintele Gogancea sunt acuzați de favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Procurorii acuză că, în perioada 2011-2015, în calitate de președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa, Nicolae Păun a plătit, lunar, sume de bani fixe în cuantum total de 217.300 lei, deputatului Mădălin Voicu și a asigurat soției acestuia Olteanu Carmen, un salariu (fără nicio contraprestație), în cadrul unuia din proiectele derulate de Asociația Partida Romilor. Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcționari și demnitari, intervenții concretizate în contextul validării proiectelor cu finanțare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuției de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice și în legătură cu neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa.

"De asemenea, în același context, ca urmare a demersurilor inițiate de deputatul Păun Nicolae și mijlocite de deputatul Mădălin Voicu, președintele ANAF, Gelu-Ștefan Diaconu, împreună cu vicepreședintele Gogancea, au emis circularele nr. 10/07.01.2015 și A-PRS1391/08.05.2015. Scopul acestor circulare era scutirea persoanelor angajate prin convenții civile la Asociația Partida Romilor și notificate de către organele fiscale că figurează cu debite restante aferente contribuției de asigurări de sănătate pentru anul 2012, de la plata acelor contribuții. De asemenea, organele competente erau notificate că acele persoane nu aveau această obligație de plată. Circularele nr. 10/07.01.2015 si A-PRS1391/08.05.2015 au fost emise cu încălcarea dispozițiilor legale. Astfel, s-a dispus fie neîncasarea, prin necomunicarea/stoparea transmiterii către contribuabili a deciziilor privind regularizarea contribuției de asigurări sociale de sănătate pe anul 2012, fie neluarea măsurilor pentru încasarea contribuțiilor, în cazul deciziilor deja comunicate", arată procurorii.

Fiscul propune marilor companii o înțelegere: trimit voluntar date și scapă de control CITEȘTE ȘI Fiscul propune marilor companii o înțelegere: trimit voluntar date și scapă de control

Conform DNA, aceste acțiuni au produs, pe de-o parte, un prejudiciu bugetului de stat (aferent neîncasării contribuțiilor sociale) și, pe de altă parte, un folos patrimonial în beneficiul Asociației Partida Romilor Pro Europa.

Diaconu este al patrulea șef al ANAF cercetat de către DNA, după Daniel Chițoiu (șef al ANAF în 2007-2009), Sorin Blejnar (ianuarie 2009-aprilie 2012) și Șerban Pop (aprilie 2012-aprilie 2013).

Diaconu conduce ANAF din aprilie 2013, după ce anterior, din poziția de vicepreședinte ANAF, a condus și Autoritatea Națională a Vămilor (2005-2009).

În perioada în care a condus Vama, Diaconu i-a fost subaltern lui Chițoiu.

viewscnt
Afla mai multe despre
diaconu
dragu
demisie
dna