Romsys, în insolvență din 2015 - declin abrupt al afacerilor, își pierde CEO-ul și directorul economic

Romsys, în insolvență din 2015 - declin abrupt al afacerilor, își pierde CEO-ul și directorul economic
scris 8 mai 2019

Romsys, subiectul celei mai mari insolvențe de pe piața IT în 2015, a reușit anul trecut să înjumătățească pierderea exercițiului financiar, la 5,4 milioane de lei, de la 11,5 milioane de lei în 2017, dar pe fondul reducerii afacerilor cu aproape 60%, la 5,95 milioane de lei, cel mai redus nivel al acestui indicator din ultimii peste 10 ani. În acest context de declin al afacerilor, directorul general și directorul economic părăsesc compania de luna viitoare, conform datelor analizate de Profit.ro.

Pentru a-și găsi o nouă conducere, Romsys va lansa, posibil cu sprijinul unui consultant, un proces de selecție și recrutare.

Urmărește-ne și pe Google News

​Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Cum inclusiv directorul economic va pleca, Romsys va analiza ideea externalizării serviciilor de contabilitate și organizării unei selecții de oferte pentru desemnarea unei persoane autorizate care să realizeze în continuare evidența financiar-contabile și declarațiile lunare/anuale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Insolvența Romsys este supervizată de un comitet de creditori format din ANAF- Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, Teamnet International, Integrraph Computer Services, SAP România și Oracle România.

New Business Dimensions, fostă companie controlată de Romsys - preluată integral de Vasile Bălaș. Proprietarul, pentru Profit.ro: firma poate să aducă profit, oamenii au rămas chiar dacă vremurile nu au fost «roz» CITEȘTE ȘI New Business Dimensions, fostă companie controlată de Romsys - preluată integral de Vasile Bălaș. Proprietarul, pentru Profit.ro: firma poate să aducă profit, oamenii au rămas chiar dacă vremurile nu au fost «roz»

La finele anului trecut, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, Romsys avea datorii de 46,53 milioane de lei, de la 43,2 milioane de lei în 2017, creanțele de recuperat crescând de la 2,5 milioane de lei la 4,4 milioane de lei.

Numărul mediu de angajați a coborât la 57, comparativ cu 72 în 2017.

Înființată în 1993 de Marius Cojanu, Romsys a fost preluată la sfârșitul anului 2007 de New Frontier Holding din Austria.

Cu noul acționar, afacerile companiei au atins un maxim de 268,8 milioane de lei în 2011, an după care au intrat în declin. Romsys a ocuoat locul 6 în top-ul firmelor care au obținut, în intervalul 2011-2015, cele mai multe contracte de la stat, cu 147,32 milioane de lei.

EXCLUSIV Romsys, printre cei mai mari integratori IT&C, a ieșit din afacerea New Business Dimensions pentru 2 milioane lei. Noul proprietar: firma poate să aducă profit, oamenii au rămas chiar dacă vremurile nu au fost «roz» CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Romsys, printre cei mai mari integratori IT&C, a ieșit din afacerea New Business Dimensions pentru 2 milioane lei. Noul proprietar: firma poate să aducă profit, oamenii au rămas chiar dacă vremurile nu au fost «roz»

La finele anului 2015, datoriile Romsys au depășit 104 milioane de lei, aproape triplu față de 2014, context în care compania și-a cerut singură intrarea în insolvență, cererea fiind admisă de instanță în martie 2016.

"În urma analizării situației generale a societății debitoare, administratorul judiciar a constatat că insolvența debitorului se datorează lipsei lichidităților curente pentru stingerea obligațiilor fiscale (impozit pe profit și TVA), rezultate în urma declarațiilor rectificative pentru perioada 2009 - 2014. Astfel cum s-a precizat și prin cererea de deschidere a procedurii insolvenței debitorului, sumele pentru care s-au întocmit declarațiile rectificative sunt rezultat al unui audit intern finalizat în luna octombrie 2015, al cărui obiect a fost relația Romsys cu subcontractori și furnizori în perioada 2009 - 2014. În urma acestui audit intern, s-a ajuns la concluzia că pentru anumite achiziții de servicii de la terți, efectuate în perioada 2009 - 2014, dreptul de deducere pentru cheltuiala cu aceste servicii și pentru TVA deductibilă aferentă acestora, trebuie reconsiderat. Astfel, s-a considerat necesară corectarea sumelor referitoare la impozitul pe profit datorat și a TVA de plată pentru perioada mai sus menționată. De asemenea, precizăm faptul că sumele rezultate ca urmare a rectificarilor efectuate nu pot fi acoperite din activitatea curenta a companiei într-o perioadă scurtă de timp, din activitatea curentă se pot acoperi datoriile curente către parteneri, bugetul statului, salariați etc", se arată într-un document întocmit de Agenția de Insolvență SPRL.

viewscnt
Afla mai multe despre
romsys
pierdere
afaceri