România, locul 2 în topul celor mai dinamice firme de tehnologie din Europa Centrală

România, locul 2 în topul celor mai dinamice firme de tehnologie din Europa Centrală
scris 30 oct 2015

România ocupă, cu 10 companii, locul al doilea în clasamentul CE Technology Fast 50 al celor mai dinamice 50 de companii din domeniul tehnologic realizat de Deloitte în 9 țări Europa Centrală, după Polonia, plasându-se înaintea Croației, Cehiei și Slovaciei. Firma românească Zebra Pay a avut cea mai bună clasare în topul regional, locul 6, cu o creștere a veniturilor de 998% în intervalul 2011-2014.

Pentru ediția din 2015 au fost luate în calcul veniturile din perioada 2011-2014, companiile românești prezente în Fast 50 înregistrând o creștere medie de 544%. 

Urmărește-ne și pe Google News

Aflată pentru al doilea an consecutiv în top, compania ITNT din Sibiu, lider local în Fast 50 în 2014, are o creștere de 933% (față de o creștere de 1.433% înregistrată în anul anterior). Insoft Development & Consulting se numără, de asemenea, printre vedetele ediției din acest an, întrucât este prezentă în două categorii: locul I la categoria Big 5 și poziția 15 la categoria Fast 50, nou-intrată în clasament, cu o creștere de 577%.

Teamnet International rămâne și anul acesta printre companiile din categoria Big 5, coborând o poziție față de anul trecut (locul IV vs. locul III în 2014), cu o rată de creștere de 127%.

Astinvest ocupă locul 13 (cu o rată de creștere de 705%), urmată, pe locul 15, de Insoft Development & Consulting (577%). Piconet ocupă locul 21 (486%), iar Geskimo poziția 42 (419%).

În contextul în care economia României a înregistrat cea mai mare creștere din CEE în primele trei trimestre ale anului, opt dintre companiile locale prezente în topul Deloitte Fast 50 sunt nou-intrate.

Totodată, din două companii românești, una este lider la categoria Big 5, care include companiile dinamice, prea mari ca venituri pentru a concura pe picior de egalitate cu firmele mai mici din categoria Fast 50.

Față de anul trecut, România înregistrează o creștere a numărului de firme din sectorul de software. Cinci dintre companiile din top au sediul în București, două în Cluj-Napoca, una în Iași, una în Sibiu, una în Timișoara și una în Baia Mare.

”România înregistrează creșteri semnificative de la an la an. Acest lucru confirmă competitivitatea mediului de afaceri local, dar mai ales faptul că talentul antreprenorilor români face diferența în regiune în ultimii ani”, a spus Alina Mirea, partener Deloitte România și managerul local al proiectului Fast 50.

La rândul său, Ahmed Hassan, Country Managing Partner Deloitte România, a arătat că majoritatea companiilor românești din clasamentul Deloitte CE Technology Fast 50 au fost înființate înaintea crizei financiare și au traversat cu bine această perioadă dificilă. Prin comparație, majoritatea companiilor din regiune prezente în clasament au fost înființate în 2009.

„Faptul că au crescut în acești ani, traversând cu bine perioada de criză, demonstrează că antreprenorii au viziune pe termen lung și că au venit cu soluții inovatoare, de impact, în perioade dificile”, a adăugat Hassan. 

Rata medie de dezvoltare a companiilor Fast 50 din domeniul tehnologiei a scăzut la 560%, de la 698% în 2014. În ciuda creșterii ratelor medii de dezvoltare raportate în 2014, se înregistrează o scădere continuă de la valoarea de vârf realizată în 2012, de 1.026%.

În clasamentul din acest an sunt prezente companii din nouă țări: Polonia (12 companii), România (10 companii), Croația (8 companii), Cehia și Slovacia (câte 5 companii fiecare), Ungaria (4 companii), Bulgaria, Lituania și Serbia (câte 2 companii).

Dintre cele 50 de companii, 38 sunt prezente pentru prima oară, 3 au urcat în clasament, iar 8 au coborât. Topul este, și de data aceasta, dominat de firmele de software (29), urmate de companiile de media (14), cele de hardware (4) și cele de telecomunicații (3).

Pentru a fi eligibile pentru clasamentul Fast 50, companiile trebuie sa întrunească următoarele condiții: venituri anuale de cel puțin 50.000 euro în fiecare an, între 2011 și 2014, să aibă sediul într-o țară din Europa Centrală, să dezvolte sau să producă tehnologii patentate, sau să facă investiții substanțiale în cercetare și dezvoltare și să aibă o structură de acționariat care exclude subsidiare deținute majoritar de entități strategice.

Categoria „Big 5” include companii dinamice mari, care au avut creșteri spectaculoase în ultimii cinci ani. Pentru a fi eligibile, companiile trebuie să întrunească aceleași criterii ca pentru Fast 50, cu excepția venitului anual din 2013, care trebuie să depașească 25 milioane euro.

La categoria „Rising Stars” („Staruri în ascensiune”), Deloitte include companii „tinere” cu potențial mare, care au intrat pe piață după 2009. Companiile eligibile trebuie să aibă o vechime între trei și cinci ani și să înregistreze venituri de peste 30.000 euro în ultimii trei ani consecutivi (2011–2013). Celelalte criterii de eligibilitate menționate anterior rămân valabile.

viewscnt
Afla mai multe despre
firme
tehnologie
clasament
românia
deloitte