Raiffeisen Bank: 70% dintre clienți cu credite din 2006-2010 ar plăti mai mult dacă ne-am întoarce la dobânzile de atunci. Puțin probabil ca ANPC să vrea asta

Raiffeisen Bank: 70% dintre clienți cu credite din 2006-2010 ar plăti mai mult dacă ne-am întoarce la dobânzile de atunci. Puțin probabil ca ANPC să vrea asta
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 26 oct 2017

Raiffeisen Bank susține că ordinul emis de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor în legătură cu creditele acordate înainte de 2009 spune băncii doar să înceteze practica de a nu informa clienții cu privire la creșterea costurilor viitoare, și că nu obligă la modificarea dobânzilor la nivelul de la momentul acordării. Dacă ar face acest lucru, 70% dintre clienții cu credite contractate între 2006 și 2010 ar avea dobânzi mai mari decât în prezent, susține Raiffeisen.

ANPC a amendat Raiffeisen Bank pentru practici comerciale incorecte în cazul împrumuturilor în franci elvețieni acordate înainte de criză, anume pentru că a premeditat creșterea dobânzilor plătite de clienți, potrivit unor documente interne. Președintele ANPC a emis un ordin de încetare a practicii comerciale, care spune, printre altele, că Raiffeisen trebuie să revină la dobânzile de la momentul acordării creditelor și să emită noi scadențare.

Urmărește-ne și pe Google News

"Ordinul, așa cum a fost formulat de către Agenția Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) solicită să încetăm practică <<de a nu informa în prealabil consumatorii despre viitoarele costuri ale produsului financiar>>. În opinia noastră, toate costurile aferente contractului de credit sunt deja cuprinse în clauzele contractuale. Prin urmare, cerință cuprinsă în ordin este îndeplinită”, arată oficialii Raiffeisen Bank.

Steve Wozniak, co-fondatorul Apple, la București: Am pierdut mult din ce era umanitatea, câteodată nu poți evita să fii sclavul tehnologiei CITEȘTE ȘI Steve Wozniak, co-fondatorul Apple, la București: Am pierdut mult din ce era umanitatea, câteodată nu poți evita să fii sclavul tehnologiei

Aceștia adaugă că și în aceste circumstanțe vor cere suspendarea ordinului și anularea amenzii de 50.000 de lei aplicată de ANPC, pe motiv că este neîntemeiată.

Potrivit documentelor interne, banca a crescut dobânzile la creditele în euro, lei și franci elvețieni la toți clienții din portofoliu, în valuri, în unele cazuri la mai puțin de un an de la acordarea împrumuturilor. Banca cu capital austriac menționa că își va acoperi riscurile prin clauza din contracte care îi permitea să crească unilateral dobânda creditelor.

Raiffeisen susține că dacă s-ar reveni la dobânzile din 2006-2010 70% dintre clienții cu credite ipotecare ar plăti mai mult decât în prezent.

“De asemenea, deoarece în spațiul public au fost vehiculate interpretări potrivit cărora ANPC ne-ar fi cerut să modificăm dobânzile în anumite contracte de credit, va informăm că, în eventualitatea improbabilă în care ordinul ar fi interpretat în sensul aducerii dobânzilor din anumite contracte la valoarea procentuală din contractul inițial, peste 70% dintre clienții cu credite garantate cu ipotecă acordate în perioada 2006 - 2010 ar trebui să plătească dobânzi mai mari decât plătesc astăzi”, precizează oficialii băncii.

Raiffeisen adaugă că e “puțin probabil ca ANPC să intenționeze ca un număr semnificativ de consumatori să plătească mai mult pentru rambursarea creditelor contractate”.

Băncile au fost obligate, pentru o scurtă perioadă în 2010, să treacă creditele în derulare pe o structură de cost transparentă, cu raportare la un indicator de variație din piață, din categoria Euribor/Robor/Libor. Băncile au calculat noi marje de dobândă clienților, prin scăderea din dobânda curentă a indicatorului de piață, care la acel an era la minime istorice pentru toate devizele. De  atunci, indicatorii de piață au continuat să scadă ușor, cu Libor chiar în teritoriu negativ.

Banca, locul 4 în sistem, a acordat persoanelor fizice peste 38.000 de credite cu ipotecă în perioada 2006-2010, dintre care mai sunt active circa 16.600.

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank
ordin anpc