Comisarul european Gunther Oettinger, responsabil pentru buget și resurse umane, a declarat joi, după întâlnirea cu membrii comisiilor parlamentare de buget - finanțe, că, în opinia sa, atât pentru acest an cât și pentru 2018 există premise ca România să se încadreze în ținta de deficit bugetar de 3%, precizând însă că politica bugetară națională este în sarcina guvernului și a politicienilor de la București.
Întrebat în legătură cu faptul că datele EUROSTAT arată că deficitul a atins 4,1% și dacă sunt șanse să ne încadrăm în deficitul de 3%, comisarul european a răspuns: "Baza pe care o are România este în continuare una relativ bună, aveți un grad de îndatorare per ansamblu relativ bun și de asemenea, o dezvoltare, o creștere economică relativ bună. Cei 3% sunt recomandarea noastră de a vă încadra în acest obiectiv de 3%. Consider că atât pentru acest an, cât și pentru anul următor, există premise ca România să se încadreze în această țintă de 3%", scrie News.ro.
El a adăugat că CE, precum și specialiștii și membrii reprezentanți ai Guvernului și cei de la EUROSTAT se află legătură și comunică pe acest subiect.
Oettinger a precizat încă că politica bugetară națională se află în sarcina Guvernului național și în sarcina politicienilor români.
Potrivit datelor publicate marți de Eurostat, România a înregistrat un deficit bugetar de 4,1% din Produsul Intern Brut (PIB), cel mai mare din Uniunea Europeană (UE), după ce în primul trimestru a fost de 3,6% din PIB. După România, cele mai mari deficite bugetare, date ajustate sezonier, le-au înregistrat Marea Britanie (3,4%), Franța (2,8%), Portugalia (1,6%), Slovacia (1,4%), Austria și Polonia (cu câte 1,2%).
Premierul Mihai Tudose a afirmat, miercuri seară, la Antena 3, că deficitul bugeter pe trimestrul doi este de 4,1, așa cum arată datele Eurostat, însă a susținut că Guvernul a luat măsurile necesare, iar "lucrurile au fost reașezate".
CITEȘTE ȘI Isărescu, către bancheri: Adam Smith vorbea despre o etică a negocierilor, nu neapărat să îți tai clientul la beregată”E important să atingem acel deficit sub 3%, să avem alocările bugetare pentru pensii, pentru salarii. Am pus bazele proiectele pentru anul viitor și trebuie să ne asigurăm că ele vor funcționa, la anul. Am stabilit că de la 1 ianuarie va intra legea salarizării. Salariile vor fi majorate de la 1 ianuarie, iar punctul de pensie va crește și el, de la 1.000 de lei, la 1.100 de lei. Respectăm programul de guvernare literă cu literă și cifră cu cifră. Da, pe trimestrul 2 deficitul este de 4,1%. Noi nu vorbim de trimestre. Important e cum va fi la finalul anului. Am reașezat lucrurile. Ati văzut la rectificare că am așezat lucrurile”, a spus Mihai Tudose, într-o intervenție telefonică la Antena 3.
Ministerul Finanțelor a susținut, miercuri, că diferența dintre cifrele menționate în comunicatul Eurostat și datele publicate lunar pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), referitoare la deficitul bugetar, provine din metodologia de calcul.
”Diferența dintre soldurile menționate în comunicatul Eurostat și datele publicate lunar pe site-ul MFP provine atât din metodologia de calcul, sistemul european de conturi (SEC) utilizând metoda pe angajamente, cât și din impactul generat conform metodologiei de calcul a deficitelor trimestriale ajustate sezonier”, se arată în comunicatul MFP.