Radu Ciorbă, Volt: Produsele fintech oferă motive serioase și celor care alcătuiesc economia subterană să abordeze o cale mai transparentă

Radu Ciorbă, Volt: Produsele fintech oferă motive serioase și celor care alcătuiesc economia subterană să abordeze o cale mai transparentă
scris 23 sep 2018

Produsele fintech schimbă paradigma și comportamentul utilizatorilor pe zona de produse rapide, tranzacții directe și modele de business mai ieftine, ceea ce oferă motive serioase inclusiv celor care alcătuiesc economia subterană să abordeze o cale mai transparentă, a declarat, într-un interviu acordat News.ro, directorul general și fondatorul fintech-ului Volt, Radu Ciorbă.

Antreprenorul a subliniat că fintech-ul este o soluție care generează transparență, iar transparența este cheia credibilității unui produs dezvoltat pe tehnologii financiare.

Urmărește-ne și pe Google News

”Fintech-ul, în sine, este gândit pentru descentralizarea și fluidizarea sistemului financiar și, chiar dacă poate funcționa și în direcția combaterii economiei underground, scopul produselor care apar pe piață este, totuși, altul. Dacă e să numim câteva motive, atunci am putea să spunem că produsele fintech schimbă paradigma și comportamentul utilizatorilor în direcția de: produse rapide, tranzacții directe, bazate pe contracte sociale (de la individ la individ, fără a trece prin prea multe instituții sau, cel puțin, nu rigide), infrastuctură complet digitală și, mai ales, modele de business mai ieftine. Ceea ce oferă motive serioase și celor care alcătuiesc economia underground să abordeze o cale mai transparentă”, a spus Ciorbă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cighi, Pago: Băncile care au realizat că există beneficii semnificative din colaborarea cu fintech-urile vor ieși câștigătoare CITEȘTE ȘI Cighi, Pago: Băncile care au realizat că există beneficii semnificative din colaborarea cu fintech-urile vor ieși câștigătoare

În ceea ce privește modul în care fintech-urile vor influența economia subterană, Ciorbă consideră că acestea vor aduce modele de business foarte diferite și vor răspunde nevoilor maselor.

”Principala influență, pe lângă digitalizarea plăților, care este evidentă, va consta în modele de business foarte diferite și care se vor potrivi maselor, pentru că vor răspunde nevoilor în masă. Nu cred că sunt foarte multe produse fintech care să vină ca o facilitate, ca o anexă. Ele sunt răspunsuri la nevoi reale ale consumatorilor din piața pe care o adresează, inclusiv sau în special Asia”, a afirmat antreprenorul.

Fondatorul Volt consideră că fintech-ul vine ca o completare a activităților băncilor și răspund unor nevoi pe care băncile nu le pot satisface.

”Cred că orice bancă vrea să fie user-friendly și eficientă. Fintech-ul vine ca o completare a ceea ce fac băncile astăzi sau răspund unor nevoi cărora băncile nu le pot răspunde din mai multe motive: contexte economice, politice, globale, regulamente internaționale etc. Pentru noi, relația este clar una de colaborare, avem bănci cu care lucrăm foarte bine, dar piața este încă în formare. Probabil e firesc să fie percepția asta de luptă între old vs. new, însă odată cu maturizarea pieței lucrurile se vor așeza normal”, a spus Ciorbă.

În ceea ce privește principalele probleme cu care se confruntă fintech-urile, antreprenorul a enumerat siguranța și numărul mic al surselor de investiții.

Acționarii Advantage Software Factory retrag peste 1 milion de lei CITEȘTE ȘI Acționarii Advantage Software Factory retrag peste 1 milion de lei

”Securitatea este un challenge pentru că, cumva, te împiedică să ai o tracțiune mai mare în tot ce înseamnă achiziția de utilizatori. Și apoi mai e și partea de investment: cel puțin, în România, sunt puține surse de investiție, mai ales dacă vrei să construiești un fintech care adresează piața globală”, a afirmat Ciorbă.

Volt este o aplicație de mobil prin care utilizatorii pot transfera instant bani între două carduri Mastercard sau Visa emise de oricare bancă din România. Clienții pot transfera până la 500 de lei pe lună, fără comision. În cazul unei sume de peste 500 de lei, utilizatorii plătesc 1% din valoarea tranzacției, indiferent de suma transferată, dar niciodată mai mult de 3 lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
radu ciorba
volt
interviu
fintech