UPDATE Gruia Stoica confirmă informațiile Profit.ro privind preluarea controlului asupra fabricii de medicamente Polisano: Am înțeles mai bine potențialul de dezvoltare al fabricii, vreau să duc Polisano pe locul I în Europa Centrală și de Sud-Est

UPDATE Gruia Stoica confirmă informațiile Profit.ro privind preluarea controlului asupra fabricii de medicamente Polisano: Am înțeles mai bine potențialul de dezvoltare al fabricii, vreau să duc Polisano pe locul I în Europa Centrală și de Sud-Est
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 17 sep 2018

Grupul Grampet, deținut de Gruia Stoica, a confirmat informațiile Profit.ro privind preluarea controlului asupra fabricii de medicamente Polisano Pharmaceuticals, dezvoltată de familia Vonica la Sibiu, Gruia Stoica explicând că a înțeles mai bine nevoile și potențialul de dezvoltare al acestei fabrici și a alocat deja resurse importante pentru extinderea activității, ținta fiind să aducă Polisano Pharmaceuticals pe primul loc în Europa Centrală și de Sud Est la producția de medicamente necesare în tratarea cancerului.

Profit.ro a anunțat anterior, cu mult înainte pe Profit Insider, că, Grampet, care până acum controla puțin sub 20% din acțiuni, a ajuns la o deținere de 74%, iar fiica lui Ilie Vonica s-a retras din acționariatul companiei fondate de tatăl ei.

Urmărește-ne și pe Google News

La începutul anului trecut, Grampet își majorase pachetul de acțiuni de la 15,5% la 19,99%, considerând că investiția are potențial.

„Investiția vine după două achiziții consecutive de participații minoritare, pe parcursul anului trecut, timp în care am înțeles mai bine nevoile și potențialul de dezvoltare al acestei fabrici. Am primit astfel confirmarea că decizia inițială de a prelua unul dintre cele mai cunoscute branduri din industria farmacutică românească și a-l duce la următorul nivel de dezvoltare a fost una corectă. Pregătim lansarea primei linii de producție de medicamente oncologice solide în prima jumătate a anului viitor, în urma unei investiții de 25 de milioane de euro, pentru o capacitate de aproximativ 10 milioane de unități terapeutice anual. Totodată, până la finalul lui 2019 vor fi finalizate pregătirile pentru producție pe liniile de oncologice lichide injectabile existente în fabrica din Sibiu”, spune Gruia Stoica.

Decizie surpriză: Mira Telecom intră în insolvență deși a avut profit în fiecare din ultimii 8 ani și peste 270 de contracte publice CITEȘTE ȘI Decizie surpriză: Mira Telecom intră în insolvență deși a avut profit în fiecare din ultimii 8 ani și peste 270 de contracte publice

În jur de 30% din producția Polisano Pharmaceuticals va merge pe piața internă, restul fiind dedicat exportului în cele 35 de piețe cu care Polisano lucrează deja, dar și în alte țări, pe măsură ce compania își va extinde parteneriatele. 

Echipa de management rămâne neschimbată, beneficiind de încrederea acționarilor că au capacitatea și know how-ul de a îndeplini obiectivele de business stabilite.

„Lucrăm în acest moment cu peste 100 de medici și farmaciști și investim în mod constant în inovație, căutând cele mai moderne, diverse și accesibile formule farmaceutice. Avem încredere că noua structură de acționari susține misiunea Polisano de a îmbunătăți viața cât mai multor persoane. Totodată, sperăm să avem o contribuție semnificativă în atenuarea crizei de oncologice pe piața românească, pe care pacienții o resimt tot mai acut în ultimii ani”, spune Roxana Manole, CEO Polisano Pharmaceuticals.

Polisano Pharmaceuticals a avut anul trecut, cu aproape 130 de angajați, afaceri de 12,1 milioane lei (de la 18,2 milioane lei în anul precedent) și o pierdere de 15,5 milioane lei (minus de 11,8 milioane lei în 2016).

Astăzi, fabrica are 160 de angajați și o capacitate de producție echivalentă cu peste 500 de milioane de unități terapeutice și produce peste 50 de mărci proprii de suplimente alimentare și OTC-uri distribuite în 35 de țări.  

CONFIRMARE FOTO Tranzacție: Clădirea Nokia România din Timișoara, vândută unei firme care recondiționează echipamente IT și care se extinde acum pe piața imobiliară CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Tranzacție: Clădirea Nokia România din Timișoara, vândută unei firme care recondiționează echipamente IT și care se extinde acum pe piața imobiliară

”Am cântărit cu atenție și am decis să investim pentru că Polisano este un nume pe piață, iar fabrica de oncologice are potențial. Este cumva o situație ideală: un start-up cu potențial și cu un nume deja cunoscut. Iau în calcul diversificarea portofoliului de investiții al grupului Grampet; este deci foarte posibil să mai fie astfel de investiții, în zone diferite de activitate, însă focusul rămâne pe feroviar. Mi se pare foarte bine că există și dorința de investiții și capital românesc care să susțină afaceri românești, cum este Polisano; acesta este un lucru bun, într-un moment in care capitalul străin este în expansiune și sunt tot mai puține afaceri românești”, spunea anterior Gruia Stoica.

În 16 ianuarie 2017, Profit.ro a anunțat că deputatul Remus Borza, omul de afaceri Gruia Stoica, prin Grampet, și familia Nicoleta și Adrian Munteanu, partenerii lui Borza la Euro Insol, au devenit acționari la fabrica de medicamente Polisano Pharmaceuticals printr-o majorare de capital în valoare totală de 26,8 milioane lei, echivalentă unui pachet de 31% din acțiuni. 

Înainte de această operațiune, Polisano Pharmaceuticals și-a schimbat forma juridică în societate pe acțiuni din societate cu răspundere limitată.

Fuziunea Millenium Insurance - Globasig a fost stopată din cauza schimbărilor legislative. Prigoreanu, MIB: Am fost victima propriului entuziasm. Dacă cele două firme ar fi fuzionat, noua companie ar fi intrat în Top 10 CITEȘTE ȘI Fuziunea Millenium Insurance - Globasig a fost stopată din cauza schimbărilor legislative. Prigoreanu, MIB: Am fost victima propriului entuziasm. Dacă cele două firme ar fi fuzionat, noua companie ar fi intrat în Top 10

Fabrica de medicamente Polisano Pharmaceuticals este o investiție de 70 de milioane de euro, inaugurată în 2015. Fabrica se întinde pe o suprafață de 33.000 metri pătrați.

În 2016, rețeaua de farmacii a fost vândută către Sensiblu, iar distribuitorul de medicamente, care a fost mult timp în topul celor mai mari companii de profil din România, a intrat în faliment.

Înființat în anii ’90, Polisano este primul grup complet integrat din domeniul medical din România, cu patru clinici cu laboratoare proprii situate în București și Sibiu, dar și un spital privat – Spitalul European Polisano din Sibiu - recunoscut ca fiind unul dintre cele mai moderne și mai performante unități spitalicești din România.

Declinul Polisano a început în 2014, după sinuciderea proprietarului Ilie Vonica.

Tranzacție pe piața IT: S&T România, unul dintre cei mai mari integratori de soluții IT&C de pe piața locală, preia integral un furnizor local de soluții software de business dezvoltate de grupul german SAP CITEȘTE ȘI Tranzacție pe piața IT: S&T România, unul dintre cei mai mari integratori de soluții IT&C de pe piața locală, preia integral un furnizor local de soluții software de business dezvoltate de grupul german SAP

Pe de altă parte, divizia de servicii medicale Polisano s-a menținut în Top 10 cei mai mari operatori de servicii medicale din România și a fost preluată la finele anului trecut de MedLife.

Grampet este un grup de firme cu capital integral românesc, fondat în anul 1999 de frații Gruia Stoica și Vasile Didilă. Grupul Grampet cuprinde Grup Feroviar Român, cel mai important operator privat de transport feroviar din România și mai multe companii din domeniul proiectării, producerii, reparării, modernizării de material rulant cum sunt Electroputere VFU, Reloc Craiova, Reva Simeria.

Anul trecut, cu 65 de angajați, grupul a avut afaceri de 9,4 milioane lei (17,2 milioane lei în anul precedent) și un profit net de 1,3 milioane lei (circa 1 milion lei în 2016).

viewscnt
Afla mai multe despre
gruia stoica
polisano
acțiuni