Consiliul Concurenței a propus, după o anchetă sectorială în sistemul bancar, ca statul să garanteze refinanțarea creditelor populației în cazul în care nivelul ipotecii este insuficient ca urmare a devalorizării. La Profit Financial.forum, președintele Raiffeisen Bank respinge această idee, care ar fi insuficient argumentată de date, și crede că ar beneficia, la prima vedere, doar notarii, care au costuri mari cu înscrierea ipotecilor.
Conferința a fost transmisă în direct la Profit TV și a putut fi văzută și AICI.
Potrivit Consiliului Concurenței, ancheta sectorială pe piața serviciilor bancare de retail arată că persoanele care vor să își refinanțeze creditele la alte bănci pentru a a avea costuri mai mici întâmpină greutăți, mai ales în cazul creditelor ipotecare, în condițiile în care valoarea actuală a ipotecii a scăzut sub valoarea inițială. Astfel, autoritatea propune ca, pentru partea de garanție rămasă neacoperită, să se implice statul, prin intermediul unuia sau mai multor fonduri de garantare. În prezent, statul oferă garanții aferente persoanelor fizice prin programul Prima Casă și Investește în tine.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Care este problema de rezolvat? Cine poate spune câte credite se refinanțează acum, pe zi, lună, an? Avem studiul, știe cineva? Eu nu știu? Cifra e mare, e mică? Dacă vrem să refinanțăm mai mult, cu cât mai mult? În câte cazuri nu a ajuns valoarea colateralului pentru refinanțaree? Poate sunt și alte probleme. De exemplu, costul notarilor, care sunt destul de scumpi. Până acum am putut să identificăm notarii ca beneficiari”, declară Steven van Groningen la Profit Financial Forum.
Președintele Raiffeisen Bank România spune că nu înțelege cum apar astfel de propuneri, în condițiile în care nici nu se cunoaște numărul potențialilor beneficiari.
„A existat o persoană care nu a putut să facă refinanțare care nu avea colateral suficient și a devenit o problemă... Nu înțeleg ușurința cu care sărim să utilizăm bani de la buget pentru a rezolva problema unui grup mic de consumatori. Chiar nu înțeleg!”
van Groningen mai spune că cei care nu-și pot refinanța creditele la altă bancă trebuie să asume că e problema lor și să nu ceară ajutor de la stat.
„Dacă iei un credit și nu poți să-l refinanțezi, îmi pare rău, dar e problema ta. Dacă acceptăm că în orice situație trebuie să vină statul să te ajute, atunci de ce ne mai ridicăm din pat?”
CITEȘTE ȘI PROFIT.Financial.forum - Bancheri: Adoptarea inițiativelor legislative din Parlament ar crește costurile pentru clienți și ar reduce accesul la finanțarePotrivit datelor BNR din Raportul de stabilitate din decembrie 2017, până în toamna anului trecut 250.000 de persoane au beneficiat, începând cu 2010, de refinanțarea sau restructurarea creditelor. BNR nu prezintă date despre câte dintre aceste credite au fost refinanțate la alte bănci, având în vedere că există posibilitatea refinanțării și la aceeași bancă.