PROFIT Financial.forum - Isărescu: Orizontul rezonabil de intrare în sistemul cursurilor de schimb este 2024. Am putea adopta euro cel mai devreme în 2026

PROFIT Financial.forum - Isărescu: Orizontul rezonabil de intrare în sistemul cursurilor de schimb este 2024. Am putea adopta euro cel mai devreme în 2026
scris 28 nov 2018

Orizontul rezonabil de intrare în antecamera zonei euro este 2024, unde România ar trebui să stea cel puțin doi ani înainte de adoptarea monedei unice europene, a anunțat guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la  Profit Financial Forum.

Conferința este transmisă în direct la Profit TV și poate fi văzută și AICI.

Urmărește-ne și pe Google News

În decembrie, comisia de trecere la euro va publica un raport de fundamentare și unul de parcurs pentru adoptarea monedei unice.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

“Orizonul rezonabil este 2024 pentru intrare în sistemul cursurilor de schimb, care este aproape cu adoptarea euro, de acolo drumul este doar înainte, că durează doi ani, că durează mai mult”, spune guvernatorul.

PROFIT financial.forum - Teodorovici: Reglementările nu trebuie să afecteze competitivitatea instituțiilor financiare și nici capacitatea companiilor de a se finanța. Ce este pregătit pentru Președinția UE asigurată de România CITEȘTE ȘI PROFIT financial.forum - Teodorovici: Reglementările nu trebuie să afecteze competitivitatea instituțiilor financiare și nici capacitatea companiilor de a se finanța. Ce este pregătit pentru Președinția UE asigurată de România

Anterior, ministrul Finanțelor indicase drept dată de aderare anul 2024, ceea ce presupunea intrarea în sistemul ratelor de schimb, unde se stabilește paritatea centrală și banda maximă de variație, cel mai târziu în 2022.

“Nu este după cum vrea guvernatorul, unul sau altul, este o decizie politică, dar este o decizie de mare responsabilitate”, a adăugat Isărescu.

El arată că România trebuie să intre pregătită în zona euro, care nu este o zonă de convergență, așa cum este și Uniunea Europeană în ansamblu.

„Zona euro nu este o uniune de convergență, s-a dovedit. Și România a intrat în UE și a avut cel mai ridicat nivel de convergență. De la 30% (din media UE) în 2005 la peste 60% în acest an. Bulgaria a plecat tot de la 30% și a ajuns la 50%. Nu este un sprint, este o cursă de rezistență, de reziliență. Trebuie să înțelegem că aici nu putem eșua”, adaugă Isărescu.

PROFIT financial.forum - Bloch, BRD: Dacă imobilele cumpărate prin Prima Casă vor putea fi date în plată, băncile vor executa garanția statului, ceea ce va pune presiune pe finanțele publice CITEȘTE ȘI PROFIT financial.forum - Bloch, BRD: Dacă imobilele cumpărate prin Prima Casă vor putea fi date în plată, băncile vor executa garanția statului, ceea ce va pune presiune pe finanțele publice

El prezintă exemplul Sloveniei, care a pierdut din convergența față de media zonei euro în cei 10 ani de la aderare circa 5 puncte procentuale. “Am fost la sărbătoare lor de adoptare, nu era o sărbătoare. O țară mică, de 2 milioane de locuitori, cât Bucureștiul, fără problemele noastre structurale”, spune guvernatorul.

viewscnt
Afla mai multe despre
isarescu
adoptare euro