Primăriile ar urma să cumpere de pe piața liberă terenuri destinate construcției de locuințe pentru tineri

Primăriile ar urma să cumpere de pe piața liberă terenuri destinate construcției de locuințe pentru tineri
scris 24 mar 2017

Autoritățile locale vor putea cumpăra de pe piața liberă, de la persoane sau firme, terenuri pe care să le pună apoi la dispoziția tinerilor în vederea construcției de locuințe în regim de proprietate personală, prevede un proiect legislativ. Măsura ar fi necesară deoarece primăriile nu mai dispun de terenuri în urma restituirilor, iar solicitările de terenuri sunt numeroase.

O propunere legislativă în acest sens va fi dezbătută de parlamentari anul acesta și modifică Legea privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală. Actul normativ reglementează regimul atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani a unei suprafețe de teren, din cele aflate în domeniul privat al unităților administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuințe proprietate personală.

Urmărește-ne și pe Google News

Autoriii proiectului arată că, în urma aplicării prevederilor legale pentru restituirea imobilelor, terenuri și clădiri, primăriile au ajuns în situația de a nu avea la dispoziție terenuri situate în intravilanul localităților sau în vecinătatea acestora, destinate construirii de locuințe proprietate personală pentru tinerii beneficiari ai legii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Un hotel din Poiana Brașov își recrutează angajați din Filipine: Este vorba de calitatea serviciilor, sunt mult mai serioși și mai muncitori! CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un hotel din Poiana Brașov își recrutează angajați din Filipine: Este vorba de calitatea serviciilor, sunt mult mai serioși și mai muncitori!

“Din inventarul solicitărilor depuse la autoritățile publice locale se constată că nivelul de soluționare este mult sub posibilitățile unităților administrativ-teritoriale. Situația este mai gravă în cazul unităților administrativ-teritoriale rurale, acolo unde s-au consumat toate resursele funciare. Deficitul este accentuat în aceste zone și datorită dificultăților privind schimbarea destinației unor terenuri din islazurile comunale”, explică autorii inițiativei legislative.

Vânzările de vehicule comerciale, în creștere în 2017, la nivel european. România, pe locul 15, a depășit Ungaria și Finlanda CITEȘTE ȘI Vânzările de vehicule comerciale, în creștere în 2017, la nivel european. România, pe locul 15, a depășit Ungaria și Finlanda

Mai mult, parlamentarii arată că, în lipsa posibilităților de achiziție a unui teren pentru construcția de locuințe proprietate personală, tinerii nu își întemeiază familii, iar tinerii părăsesc satele, fapt cu implicații majore asupra economiei rurale.

“Astfel, asistăm la o depopulare și îmbătrânire a comunităților rurale, concomitent cu o populare excesivă a zonelor urbane dezvoltate economic, dar și o migrare masivă peste granițele României în căutarea unor posibilități mai bune pentru asigurarea existenței. Autoritățile locale confruntându-se cu aceste situații, înregistrează majorări ale cheltuielile sociale și de întreținere a instituțiilor publice, precum învățământul, nivel scăzut al utilizării serviciilor și infrastructurii edilitare, concomitent cu un nivel scăzut al veniturilor din agricultură al populației, respectiv la bugetele locale, implicit o majorare consistentă a alocațiilor de la nivel național și regional a bugetelor locale”, mai arată autorii propunerii.

În aceste condiții,  proiectul stabilește că, în situația în care primăriile nu dispun de terenuri în domeniul privat al acestora, “prin hotărâre a consiliului local al comunei, orașului, municipiului sau sectorului municipiului București, terenurile necesare pot fi dobândite de la terțe persoane prin achiziție, schimburi de teren sau donații”.

Enel: Luăm în calcul furnizarea de gaze pentru populație, depinde de felul în care va fi liberalizarea prețului CITEȘTE ȘI Enel: Luăm în calcul furnizarea de gaze pentru populație, depinde de felul în care va fi liberalizarea prețului

Potrivit inițiativei, în procedura de achiziție sau schimb de terenuri, autoritățile locale vor respecta următoarele etape:

 a) publicitatea anunțului de intenție privind achiziționarea sau schimbul de terenuri necesare;

b) aprobarea de către consiliul local respectiv a raportului de evaluare a terenului întocmit de experți autorizați și selectați conform prevederilor legale privind achizițiile publice;

c) selecția ofertelor de achiziționare sau schimb de terenuri în condițiile „prețului cel mai avantajos";

d) aprobarea prin hotărâre de consiliu local a achiziției sau schimbului de teren selectat de către comisia competentă, respectiv a donației dc terenuri. Consiliul local hotărăște regimul juridic a terenului.

Terenurile respective vor fi atribuite în folosință gratuită pe durata existenței locuinței proprietate personală, prin hotărâre a consiliilor locale.

viewscnt
Afla mai multe despre
terenuri
locuinte
proprietate
achizitie
cumprare
primarii
tineri
restituire