Președintele Iohannis anunță că retrimite Legea referendumului la Curtea Constituțională

Președintele Iohannis anunță că retrimite Legea referendumului la Curtea Constituțională
scris 12 mai 2018

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, sâmbătă, la Blaj, că retrimite Legea referendumului la Curtea Constituțională, nefiind mulțumit de forma în care a ajuns la promulgare.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat în 4 aprilie, în calitate de for decizional, cu 195 de voturi "pentru”, 71 de voturi "împotrivă” și 6 abțineri, Legea referendumului, trimisă la reexaminare de către președinte Klaus Iohannis, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Legea a fost contestată la CCR de PNL și USR, însă sesizarea a fost respinsă în 3 mai de Curtea Constituțională.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit textului legii, “cetățenii sunt chemați să își exprime voința prin vot în cadrul referendumului național cu privire la revizuirea Constituției în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituție, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituționale, Guvernul având obligația de a aduce la cunoștința publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia și data referendumului".

MAE, despre blocarea inițiativei UE care critica relocarea ambasadei SUA la Ierusalim: S-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru CITEȘTE ȘI MAE, despre blocarea inițiativei UE care critica relocarea ambasadei SUA la Ierusalim: S-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru

PSD a anunțat în mai multe rânduri că așteaptă promulgarea Legii referendumului pentru a stabilit data referendumului privind definirea familiei în Constituție.

Camera Deputaților a adoptat, în 9 mai 2017, cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi ”împotrivă” și 13 abțineri, inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției pe tema definiției familiei, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituție urmează să aibă următoarea formă: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Inițiativa a fost trimisă Senatului pentru dezbatere și vot.

Coaliția pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituției privind definiția familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiția familiei. În actuala formă, acesta prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți", însă semnatarii inițiativei vor ca definiția să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de același sex. Astfel, inițiativa prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie".

Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu o majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, hotărăsc cu votul a cel puțin trei pătrimi din numărul deputaților și senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

viewscnt
Afla mai multe despre
klaus iohannis
curtea constitutionala
referendum
legea referendumului