Consiliul General al Municipiului București (CGMB) se va întruni luni într-o ședință extraordinară convocată la solicitarea consilierilor PNL și USR, pe a cărei ordine de zi se află prezentarea de informări cu privire la situația economică și la perspectivele companiilor care fac parte din holdingul municipal înființat anul trecut la inițiativa primarului general Gabriela Firea.
Potrivit convocatorului ședinței, informările vor trebui prezentate de președinții Consiliilor de Administrație și de directorii generali ai celor 21 de companii municipale și vor trebui să cuprindă obligatoriu execuțiile bugetare pe 2017, listele de achiziții publice realizate și tipurile de proceduri utilizate, numărul de angajați la 31 decembrie 2017, cuantumul chiriilor lunare pentru sediile utilizate, planurile de afaceri pe 2018, precum și previziuni cu privire la bugetele companiilor pe anul în curs.
În plus, ordinea de zi cuprinde informări similare cu privire la alte trei societăți aflate sub controlul Primăriei, respectiv RADET, RATB și Service Ciclop SA.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În septembrie anul trecut, CGMB a aprobat majorări de capital în sumă totală de peste 410 milioane lei pentru companiile municipale ale Capitalei, plus credite fără dobândă pe un an, pentru plata salariilor, capital de lucru și finanțarea activității curente, în valoare totală de 129,2 milioane lei. Ulterior, în decembrie, s-au mai aprobat majorări de capital de peste 272 milioane lei la aceste companii, banii urmând să fie folosiți în principal pentru cumpărarea de utilaje, echipamente, aparatură, mobilier, birotică, mijloace de transport și imobile necesare desfășurării activității acestora.
Companiile din holdingul municipal al Capitalei au estimat că vor avea, la finalul lui 2018, un număr total de 8.437 de salariați, echivalentul a 0,75% din totalul populației active a Bucureștiului, venituri însumate de peste un miliard de lei, cheltuieli de circa 988 milioane lei și profit net cumulat de aproape 58 milioane lei. Circa jumătate dintre cei 8.437 preconizați pentru finalul lui 2018 vor lucra în cadrul a doar două dintre aceste societăți, respectiv la Compania Municipală Pază și Securitate (3.050) și la Trustul de Clădiri Metropolitane (1.046). Pe următoarele locuri în acest top ar urma să se afle Compania Municipală Parcuri și Grădini, cu 724 de salariați, și Compania Municipală Consolidări (462).
Primarul Gabriela Firea a argumentat în prima parte a anului trecut necesitatea înființării unor asemenea societăți acuzând faptul că serviciile actuale oferite bucureștenilor sunt de slabă calitate, contractele de prestări de servicii și utilități fiind accesibile doar unui grup restrâns de firme.
CITEȘTE ȘI Google, inclusă în 2016 de Fiscul românesc pe lista companiilor aflate sub verificări, declară în continuare un profit în România de sub 1 milion de lei"Propunerea mea este aceea — și îi rog pe bucureșteni să mă înțeleagă, acest model fiind brevetat în alte capitale europene care arată extraordinar — să schimbăm modul de lucru, iar regiile și administrațiile care sunt în acest moment în subordinea Consiliului General să se transforme în societăți comerciale pe acțiuni, sută la sută ale municipalității, deci ale bucureștenilor, care să presteze servicii de calitate, la un preț mult mai mic, astfel încât și bucureștenii să plătească mai puțin și pentru iluminatul public, și pentru parcări, și pentru canalizare, și pentru apă, și pentru toate celelalte servicii — de salubritate, de curățenie, de mediu. Prețul să fie mai mic și calitatea mult mai mare", a spus ea.
Administratorul public al Municipiului București, Sorin Chiriță, a participat joi la o dezbatere organizată de PNL București pe tema companiilor municipale ale Capitalei (video mai jos).
După dezbatere, el a declarat, potrivit Agerpres, că Administrația Străzilor, ALPAB și Administrația Fondului Imobiliar vor fi desființate etapizat în 2018, iar serviciile oferite de către acestea vor fi preluate de companiile municipale. Referindu-se la activitatea companiilor municipale în ansamblu, Sorin Chiriță a precizat că acestea se vor ocupa cu precădere de lucrările care trebuie efectuate urgent.
CITEȘTE ȘI Un nou bug de iOS duce la blocarea iPhone-urilor când sunt trimise link-uriChiriță a mai spus că, în viitor, Compania Municipală Energetică, ELCEN și RADET vor fuziona într-o companie care se va numi Sistemul centralizat SACET și care va produce energie electrică și energie termică.
"Compania Municipală Energetică este o companie complementară activității RADET și activității ELCEN. Ieri în ședința de Consiliu General au fost aprobați pașii privind reorganizarea RADET în perspectiva fuziunii cu ELCEN. Compania Municipală Energetică va prelua serviciul de producere și furnizare a energiei termice, iar RADET va fi transportator și distribuitor al agentului termic. La fel, producători de energie termică sunt și ELCEN și Vest Energo și CET Grivița. Vom dezvolta noi centre de producere, așa cum arată și Strategia de Termoficare a Municipiului București, aprobată de CGMB anul trecut. Și mă refer aici în zona Titan, în Colentina și în Aviației, pentru a echilibra sistemul și a avea un sistem centralizat de alimentare cu energie termică. Compania Municipală Energetică va administra CET-urile Municipiului București. (...) Și această companie municipală și ELCEN și RADET vor fuziona într-o companie care se va numi Sistemul centralizat SACET", a declarat el.
Companiile municipale ale Capitalei au început să fie înființate efectiv, prin înregistrare la Registrul Comerțului, din iunie 2017.