VIDEO Ministru: O mare parte din munca funcționarilor va putea fi înlocuită de noile tehnologii. În următorii trei ani, 30% dintre funcționarii publici, la pensie; munca - preluată și de inteligența artificială

VIDEO Ministru: O mare parte din munca funcționarilor va putea fi înlocuită de noile tehnologii. În următorii trei ani, 30% dintre funcționarii publici, la pensie; munca - preluată și de inteligența artificială
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iul 2024

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că 18 ministere și agenții guvernamentale vor putea să proceseze automat seturi uriașe de date printr-o finanțare de 20 de milioane de euro și a precizat că o mare parte din munca funcționarilor va putea fi înlocuită de noile tehnologii.

”Vorbim despre ceea înseamnă inteligența artificială în administrația publică din România. În momentul de față derulăm proiecte care folosesc această nouă tehnologie și pot să dau cel mai recent exemplu, un proiect de procesare automată a datelor pe care l-am deschis în urmă cu aproximativ două luni prin care 18 ministere și agenții guvernamentale vor putea să proceseze automat seturi uriașe de date printr-o finanțare de 20 de milioane de euro și mai mult vorbim despre o statistică pe care a publicat-o INS și ANFP-ul, prin care în următorii trei ani, aproximativ 30% din corpul funcționalilor publici din România urmează să iasă la pensie. Este evident că munca acestor funcționari, o mare parte din munca lor va putea să fie înlocuită de aceste noi tehnologii prin transformarea digitală a statului român. Din acest punct de vedere, suntem pregătiți. Avem cele mai noi reglementări la nivel mondial, cea mai updatată strategie de aplicare a unei tehnologii emergente și suntem gata să o punem și în practică”, a declarat Bogdan Ivan într-o conferință de presă pe tema adoptării Strategiei Naționale de Inteligență Artificială și a dezvoltării tehnologiilor emergente, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Canadienii de la Gabriel Resources obțin suspendarea provizorie a deciziei prin care au pierdut procesul cu România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Canadienii de la Gabriel Resources obțin suspendarea provizorie a deciziei prin care au pierdut procesul cu România

El a precizat că sunt pregătite două proiecte pentru ca funcționarii publici să învețe să folosească această nouă tehnologie.

”Din punct de vedere al aplicațiilor concrete, pot să spun că pentru a ne asigura că funcționarii publici din România vor ști cum să folosească această tehnologie, avem pregătite două proiecte extrem de importante și anume un proiect de 10 milioane de euro la Agenția Națională a Funcționariilor Publici prin care peste 30.000 de funcționari vor dobândi competențe digitale. Și pentru că nu lăsăm nici mediul privat în urmă am semnat contractul în urmă cu două zile pentru Platforma Națională de E-learning pentru companiile mici mijlocii din România, prin care ele vor avea acces la cele mai noi tehnologii, vor putea să pregătească angajații pentru a găsi care sunt acele nevoi de bază în companiile lor. Și pe acea platformă o vom profila în așa fel încât folosind cele mai mari companii de tehnologie la nivel mondial, să putem să aducem cursuri și pentru funcționarii publici din România, dar și pentru companiile din țara noastră, pentru a ști cum să lucreze cu aceste noi tehnologii: inteligența artificială, cloud computing și așa mai departe”, a explicat Bogdan Ivan.

El a fost întrebat dacă poate da și exemple concrete despre cum inteligența artificială va putea schimba modul de lucru în instituții.

”Vă dau exemplul Ministerul Educației. Tot softul lor de plăți pentru sute de mii angajați din sistemul de educație va putea să fie procesat mult mai simplu și ușor în clipa în care vei avea acest sistem automat. Nu vei mai avea nevoie de mii de contabili în fiecare entitate, ci vei putea să setezi direct de la nivel central modul în care se distribuie salariile și se face pontajul și se face corelarea dintre pontaj și salarizare pentru fiecare dintre acești angajați. De exemplu, la APIA sau la AFIR vei putea să procesezi automat toate acele dosare, toate acele aplicații pentru finanțările europene. Nu vei mai avea nevoie ca un funcționar să stea în spate, să verifice fiecare filă și să dea ok, ok, ok. Vei seta foarte clar care sunt itemii pe care trebuie să îi îndeplinească o aplicație, ei vor fi standardizați și automat când vei încărca un proiect de sute de pagini, vei avea la final raportul dat de acest sistem de procesare automată a datelor, care spune ok, este conform, merge mai departe spre valoarea calitativă. În principal, finanțările europene, precum și procesele birocratice repetitive”, a mai declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

viewscnt
Afla mai multe despre
bogdan ivan
ministere
plati