VIDEO Iohannis a discutat la Casa Albă cu Donald Trump

VIDEO Iohannis a discutat la Casa Albă cu Donald Trump
scris 9 iun 2017

Președintele Klaus Iohannis a sosit la Casa Albă, fiind întâmpinat de către președintele Statelor Unite, Donald Trump, la ora transmiterii acestei știri. Este prima vizită la Casa Alba a unui lider est-european după alegerea noului președinte al SUA.

Klaus Iohannis a fost primit la Casa Alba la ora locală 14.00 (21.00, ora României), iar la finalul întrevederii cei doi șefi de stat vor susține o declarație de presă comună.

Urmărește-ne și pe Google News

După ce va semna în Cartea de Onoare, președintele român a avut convorbiri tete-à-tête cu Trump timp de zece minute. Ulterior, au început convorbirile oficiale, arată news.ro.

FOTO Mesaj surprinzător afișat de Blue Air: #REZIST CORUPȚIEI DIN ROMÂNIA CITEȘTE ȘI FOTO Mesaj surprinzător afișat de Blue Air: #REZIST CORUPȚIEI DIN ROMÂNIA

În primele minute ale întâlnirii dintre președinții român și american, la care și jurnaliștii au avut acces, Donald Trump a urat bun venit unui "mare aliat" și a vorbit despre un parteneriat excelent dintre România și SUA.

"Sunteți un aliat adevărat, o țară minunată și avem o relație minunată, iar această relație a devenit și mai bună", a spus Donald Trump către președintele Iohannis.

”Este o mare plăcere și onoare să fiu aici și aștept cu nerăbdare discuțiile despre parteneriatul nostru”, a spus, la rândul său, Klaus Iohannis, înainte de convorbirile cu președintele SUA.

El a mulțumit României pentru faptul că a participat activ la coaliția împotriva terorismului și a salutat eforturile pentru creșterea finanțării Apărării.

Întâlnirea lui Klaus Iohannis cu Donald Trump a fost precedată de o întrevedere a președintelui Iohannis cu șeful diplomației americane, secretarul de Stat Rex Tillerson, la sediul Departamentului de Stat.

Convorbirile dintre Trump și Iohannis reprezintă finalul unei vizite prelungite a șefului statului român în Statele Unite ale Americii.

Președintele Klaus Iohannis declara, la Washington, că întâlnirea pe care o va avea cu președintele SUA, Donald Trump, este ”extrem, extrem de importantă” și că, pe bună dreptate, lumea are așteptări mari, șeful statului român exprimându-și încrederea că întrevederea ca decurge foarte bine.

”Este o întâlnire extrem, extrem de importantă și, pe bună dreptate, lumea are așteptări mari. Eu îmi doresc foarte mult să avem un prim contact foarte bun cu președintele Trump. Vreau să îl conving ca împreună să facem parteneriatul mai solid, mai profund”, le-a declarat Klaus Iohannis jurnaliștilor.

Din agenda discuțiilor, președintele a menționat problemele de securitate pe flancul estic și probleme economice. ”Avem nevoie în continuare de investitori americani”, a spus Iohannis, precizând că va discuta cu președintele SUA și multe alte lucruri care sunt cu siguranță pe agendele lor.

Președintele Klaus Iohannis și-a început vizita în SUA duminică. Luni seară, președintele Iohannis a primit, la Washington, distincția Light Unto the Nations, oferită de Comitetul Evreiesc American, în semn de recunoaștere pentru impactul internațional important în domeniul păcii, securității, democrației, promovării valorilor umane. A fost primul eveniment la care șeful statului participă în cadrul vizitei sale în SUA.

"American Jewish Committee a evidențiat, în decizia de acordare a distincției, faptul că a hotărât onorarea Președintelui Klaus Iohannis pentru acțiunea sa de «lider dedicat întăririi democrației și a statului de drept în România, (…) pentru eforturile sale de a combate anti-semitismul și pentru a aprofunda legăturile dintre România și SUA, precum și între România și Israel». Acordarea acestei distincții a mai avut în vedere rolul țării noastre în cadrul Uniunii Europene și al dialogului transatlantic, în menținerea securității regionale și globale, dar și realizările recent încheiatei președinții-în-exercițiu române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA)", informa Președinția.
Distincția a fost prezentată, cu ocazia unui moment special, în cadrul Forumului Global, World Leaders Plenary. La Forumul Global, care s-a desfășurat în perioada 4-6 iunie, au luat parte peste 2.500 de participanți din 70 de țări. „Light Unto the Nations” a mai fost acordată unor lideri marcanți, cum ar fi Cancelarul german Angela Merkel, Președintele Franței Nicolas Sarkozy, Președintele Statelor Unite ale Americii Bill Clinton, precum și altor șefi de stat din Europa și America Latină.

FOTO Dragnea l-a învățat pe Grindeanu să pescuiască. Ce au prins amândoi CITEȘTE ȘI FOTO Dragnea l-a învățat pe Grindeanu să pescuiască. Ce au prins amândoi

În a doua zi a vizitei sale în Statele Unite ale Americii, Iohannis s-a întâlnit cu directorul CIA, Mike Pompeo, șefului statului român arătând că "România este un partener valoros pentru partea americană, în special datorită expertizei din regiunea Mării Negre, Balcanii de Vest și vecinătatea estică, inclusiv în ceea ce privește amenințările hibride de pe Flancul Estic al NATO".

Potrivit Administrației Prezidențiale, la întrevederea cu conducerea CIA președintele Iohannis a transmis "aprecierea pentru excelenta și complexa colaborare dintre CIA și partenerii de intelligence din România, bazată pe încredere, deschidere și sprijin reciproc în arii de expertiză specifice, aspect ce întărește și mai mult Parteneriatul Strategic dintre cele două țări". De asemenea, în a doua zi a vizitei sale în SUA, Iohannis, a depus o coroană de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut de la Cimitirul Național Arlington.

Klaus Iohannis a susținut, miercuri, o alocuțiune la dezbaterea ”Relevanța Parteneriatului Strategic România-SUA în actualul context internațional și de securitate”, organizată de Heritage Foundation la Washington, în care a afirmat că nu există pentru țările europene alternativă la NATO, această fiind cea mai de succes alianță militară din istorie. Referindu-se la Rusia, care "încearcă să își creeze propria sferă de influență prin forță", Iohannis a spus că este nevoie de dialog, dar "bazat pe o puternică descurajare".

El a dat asigurări că România va contribui la dezvoltarea relației transatlantice pe care o consideră ”pilonul central pentru stabilitatea întregului sistem internațional”.
Totodată, președintele a evocat faptul că România și Statele Unite, după 20 de ani de parteneriat strategic, au avut și au în continuare o viziune comună în ce privește problemele majore de securitate internațională.

Joi, Iohannis s-a întâlnit cu o serie de membri ai Congresului american, pe opt dintre ei decorându-i cu Ordinul ”Steaua României” în grad de Comandor pentru meritele lor deosebite în consolidarea relațiilor româno-americane. 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
trump
iohannis