ULTIMA ORĂ Transgaz și Transelectrica trec de la Economie la SGG, pentru evitarea unui infringement

ULTIMA ORĂ Transgaz și Transelectrica trec de la Economie la SGG, pentru evitarea unui infringement
scris 6 nov 2019

Proiectul de ordonanță de urgență de reorganizare a Guvernului, aflat pe agenda primei ședințe a Executivului Orban, prevede, pe lângă comasarea ministerelor Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, trecerea operatorilor sistemelor de transport de energie electrică și gaze naturale, Transelectrica și Transgaz, din subordinea Ministerului Economiei în cea a Secretariatului General al Guvernului (SGG).

Astfel, în urma comasării respectivelor ministere, Guvernul va schimba instituția responsabilă cu exercitarea calității de acționar majoritar a statului la Transelectrica și Transgaz, aceasta urmând să fie SGG. Secretariatul General al Guvernului va fi condus de Antonel Tănase, trezorierul PNL, fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor în mandatul de ministru al actualului premier Ludovic Orban (2007-2008), dar și în primul guvern Ponta. 

Urmărește-ne și pe Google News

Motivul este necesitatea de a se evita riscul ca România să fie supusă unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene pentru încălcarea legislației comunitare privind obligația separării (unbundling) activităților de producție și transport în industria energetică. Dacă acționar la Transelectrica și Transgaz ar rămâne Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, rezultat din comasare, ar însemna ca noul minister-mamut să controleze atât operatorii de transport și sistem, cât și producători de energie (Hidroelectrica, Nuclearelectrica) și de gaze (Romgaz), ceea ce ar contraveni normelor UE.

BRD, profit în creștere la 1,23 miliarde de lei la 9 luni CITEȘTE ȘI BRD, profit în creștere la 1,23 miliarde de lei la 9 luni

Transelectrica și Transgaz au mai fost în subordinea SGG, în cursul anului 2014.

Astfel, Guvernul Ponta 2 a înființat în decembrie 2012 Departamentul pentru Energie ca organ cu personalitate juridică în cadrul Ministerului Economiei, cu atribuții în coordonarea la nivel național a domeniilor energetic și resurselor energetice. În martie 2013, cele două companii de transport au fost trecute de la Ministerul Economiei la Ministerul Finanțelor, după ce Comisia Europeană a impus separarea calității de acționar la operatorii economici care desfășoară activitatea de producere și furnizare a electricității și gazelor naturale de calitatea de acționar la operatorii economici de transport.

Schimbarea acționariatului celor două companii fusese anunțată încă din martie 2012, însă la acea dată Guvernul nu hotărâse care minister să preia participațiile.

Google își deschide anul viitor primul centru de cercetare din România în cel mai înalt turn de birouri din centrul Bucureștiului CITEȘTE ȘI Google își deschide anul viitor primul centru de cercetare din România în cel mai înalt turn de birouri din centrul Bucureștiului

La finalul lui 2013, Comisia Europeană a transmis că Transelectrica și Transgaz tot nu îndeplinesc, nici prin trecerea în subordinea MFP, condițiile impuse de legislația europeană pentru a fi certificate ca operatori de sistem independenți (Independent System Operator) ai rețelei de transport al energiei electrice, respectiv al gazelor naturale din România, Comisia avizând negativ două notificări în acest sens ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și formulând recomandări autorităților de la București în vederea intrării în legalitate a celor două companii.

Comisia Europeană a acuzat atunci mai multe conflicte de interese, incompatibilități și încălcări ale legislației europene în structurile de acționariat și în modul de organizare ale Transelectrica și Transgaz, printre care: faptul că rețelele de transport erau parțial deținute de înșiși operatorii acestora, faptul că Guvernul putea interveni în politica celor două companii, interferențele și suprapunerile de autoritate dintre MFP și Departamentul pentru Energie sau conflictul de interese în care se aflau unii acționari minoritari și unii membri CA, care aveau legături juridice și cu societăți producătoare sau furnizoare de energie.

În consecință, în februarie 2014, Transelectrica și Transgaz au fost trecute de Guvern, prin ordonanță de urgență, de la MFP la Secretariatul General al Guvernului (SGG), pentru evitarea declanșării procedurii de infringement. În decembrie 2014, după resepararea ministerelor Energiei și Economiei, cele două companii de transport au revenit în subordinea Ministerului Economiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
transgaz
recomasare ministerul economiei ministerul energiei
infringement unbundling energie
transportatori energie gaze sgg
guvernul orban