Noul Guvern vrea să majoreze contribuția la Pilonul II de pensii și va iniția în acest sens discuții cu administratorii fondurilor private de pensii, promițând în același timp că majorarea nu va afecta suma virată Pilonului I.
"Nu intenționăm schimbări în privința contribuțiilor la Pilonul I, cât intenționăm să avem discuții tehnice cu cei din Ministerul de Finanțe și să ne lămurim asupra modului în care se colectează toate contribuțiile în Pilon. Sunt conștientă că sunt decizii pe care trebuie să le iau alături de Ministerul de Finanțe și vă asigur că sunt genul de om care ia decizii pe baza unor evaluări obiective. Intenția noastră este să creștem contribuția la Pilonul II, a se înțelege că acest lucru nu micșorează cu nimic suma aferentă Pilonului I, pentru că istoric suma aceasta a fost acoperită de bugetul de stat, dar intenția noastră este să încurajăm economiile pe durata activității profesionale la nivelul angajatorilor și să-i determinăm pe aceștia să aibă o atitudine responsabilă cu privire la perioada din a doua parte a vieții, adică să gândească planificat și să-și economisească fonduri astfel încât să beneficieze la pensie de veniturile pe care orice om civilizat are dreptul să le pretindă după ani de muncă", a afirmat Violeta Alexandru, în prima zi din mandatul său de ministru al Muncii, citată de Agerpres.
Aceasta a precizat că va iniția o serie de discuții cu administratorii fondurilor private de pensii, pentru creșterea randamentului sumelor administrate și pentru creșterea transparenței privind aceste fonduri.
Pilonul II a fost lansat în septembrie 2007, când a început înscrierea salariaților la fondurile de pensii private obligatorii, și primele contribuții au fost virate în luna mai 2008.
Contribuțiile la Pilonul II sunt virate administratorilor de Casa Națională de Pensii Publice din bugetul asigurărilor sociale, alimentat din sumele virate de angajatori și angajați.
Lunar, angajatorul virează un procent din venitul brut al fiecărui angajat către asigurările sociale (CAS), iar o parte din bani este transferată automat în contul individual de pensie al fiecărui participant la Pilonul II.
În 2008, sistemul a pornit la drum cu un procent de 2% și, conform legii, ar fi trebuit să ajungă la 6%, până în 2016.
La nivelul anului 2017, procentul a fost de 5,1% și a scăzut la 3,75% pentru 2018, procentul fiind utilizat și pentru acest an.